Krzysztof Gawkowski: Dyplomatyczni outsiderzy z PiS-u

Polska polityka zagraniczna pod kierownictwem PiS i Andrzej Dudy z każdym dniem upada coraz niżej i nic nie zapowiada, że lądowanie jest blisko! Kiedy wydaje się wszystkim, że niżej już upaść się nie da, PiS pokazuje, że dla chcącego nic trudnego. Brawura rządzących tak bardzo ośmiesza kraj, że nawet przychylni nam zagraniczni komentatorzy piszą, że polska dyplomacja to w ostatni czasie prawdziwe szaleństwo.

Tym razem polski rząd postanowił iść na wojnę ze Stanami Zjednoczonymi, a za oręż wziął ustawę o IPN. I chociaż w rządzie Premiera Morawieckiego wszyscy robią dobre miny do złej gry, to i oni muszą wyczuwać, że takiego kryzysu jeszcze nie było.

USA wprowadzając zakaz dla kontaktów dwustronnych na najwyższym szczeblu Białego Domy z Polską, de facto wypowiedziały nam dyplomatyczną wojnę. Decyzja USA oznacza, że ani polski Prezydent ani Premier na spotkania Prezydentem Stanów oraz jego zastępca nie ma co liczyć. To jednak jeszcze nie koniec bo grozi nam również wprowadzeniem blokady finansowania współpracy wojskowej.

Bohaterami tej smutnej historii nie są jednak tylko Prezydent i Premier. W sprawę musiał wmieszać się również główny władca marionetek - Jarosław Kaczyński, który przekazał, że martwić się nie ma czym i mimo ostrzeżeń strony amerykańskiej wysłał Mateusza Morawieckiego, aby w Monachium mówił o „żydowskich sprawcach” Holocaustu. Trudno zrozumieć, jaki cel miał ten ruch, ale skutki tak naiwnej polityki są i będą opłakane. Jedyne co cieszy to to, że wspaniale zwycięstwa moralne prezesa Kaczyńskiego zaczyna dostrzegać coraz więcej Polaków.

A tak na marginesie, kto by pomyślał, że w tej sytuacji najbardziej przyzwoicie zachowa się administracja Donalda Trumpa i to ona walczyć będzie o wolność słowa i zachowanie zdrowego rozsądku?

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!