Krzysztof Gawkowski: Polityczna kwaśnica!

Politycy PiS po raz kolejny postanowili pokazać Europie i światu, że Polska wstaje z kolan. Wstawanie to jednak jak zawsze odbywa się z gracją słonia w składzie porcelany. Tym razem oczywiście niechcący i oczywiście nie z winy Premiera, po raz kolejny stosunki polsko – izraelskie skwaśniały! Kryzys oczywiście jakiś czas temu wywołała ustawa IPN, która ma zamknąć usta podważającym prawość Polaków w czasie II wojny względem Żydów ale skutki dla pozycji Polski na scenie międzynarodowej są opłakane. Już nie tylko staliśmy się pośmiewiskiem świata, ale kolejne wpadki Mateusza Morawieckiego szkodzą po prostu polskiej racji stanu.

Szukanie drogi wyjścia z międzynarodowej awantury nie jest proste. Brak umiejętności porozumienia się z partnerami i niezrozumienie subtelności w polityce międzynarodowej sprawia, że Polska co chwile toczy konflikty o widelec czy na mapie świata tworzy nowe państwa. Wszystko to sprawia, że popadamy w coraz więcej konfliktów na arenie międzynarodowej. Trudno mówić o przyjaźni ze znienawidzoną przez Kaczyńskiego Brukselą czy Berlinem, nie wspominając już o Moskwie. Ciężko jednak zrozumieć jak politycy PiS-u swoimi działaniami doprowadzają do awantur z zawsze przyjaźnie nastawionymi krajami basenu Morza Bałtyckiego, Stanami Zjednoczonymi, a nawet tracimy poparcie politycznego idola prawicy – Viktora Orbana.

Polska przez lata była docenianym i poważanym partnerem na międzynarodowej scenie polityczne. Wszystkie dotychczasowe rządy bez względu na to, czy wywodziły się z lewicy, z centrum czy prawicy cegiełka po cegiełce budowały wartość naszego kraju, przedstawiając go jako partnera poważnego i godnego zaufania. Bez względu na idee i poglądy, władze dążyły do tego, aby Polski nie ośmieszać i nie skłócać z partnerami. Idea ta była nadrzędną maksymą polskiej polityki zagranicznej. PiS od idei tej odszedł tylko nie wiadomo jaką nową przyjął? Co chce osiągnąć i jakimi metodami? Tego nie wie nikt, bo trudno uwierzyć, że celem Jarosława Kaczyńskiego jest celowe ośmieszanie ojczyzny i umniejszanie jej roli w świecie.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!