Senyszyn: Kto chciałby żeby prokurator wyznaczał sędziów?

- Władza sądownicza może pochodzić od ludu, w USA obywatele dokonują wyboru. W Polsce władza sądownicza zawsze była w jakieś mierze upolityczniona, natomiast teraz będzie u-PiS-owiona - powiedziała Joanna Senyszyn w programie „Proste Pytanie”.

- Absolutne upartyjnienie sądów jest bardzo groźne dla obywateli. Po pierwsze, kto chciałby żeby prokurator wyznaczał sędziów? Prokurator Generalny będzie wyznaczał prezesów sądów, oczywiście wyznaczy ich spośród swoich zaufanych ludzi - podkreśliła Senyszyn.

- Nie będzie tak, że teraz obywatele będą mieli wpływ na sądownictwo, przecież to nie obywatele wyznaczają kto idzie na studia prawnicze, a kto na lekarskie – stwierdziła na antenie Nowa TV.

Oglądaj cały program "Proste Pytanie" z udziałem Joanny Senyszyn, kliknij tu.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!
W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych.