Europejski Kongres Samorządów w Mikołajkach 2023

W dniach 6-7 marca 2023 r. odbyły się obrady VIII Europejskiego Kongresu Samorządów w Mikołajkach. Nowa Lewica, tak jak co roku była oficjalnym partnerem Kongresu i miała swoje panele.

Pierwszy panel pt. „Rok po wybuchu wojny na Ukrainie: Rola i wyzwania polskich samorządów” moderowała Magda Zdyra. Podczas panelu goście starali się odpowiedzieć na pytanie, jak rok po rozpoczęciu wojny samorządy sobie radzą z tymi wyzwaniami, jakie stosują rozwiązania i jak wygląda współpraca między jednostkami samorządu terytorialnego, administracją rządową oraz organizacjami pozarządowymi.

Mikolajki 0323b

Samorządowcy: Łukasz Komoniewski, prezydent Będzina, Grzegorz Pietruczuk, burmistrz Dzielnicy Bielany M. St. Warszawy i Radosław Brodzik, dyrektor Biura Współpracy Zagranicznej i EWT Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego podzielili się praktykami z udzielania wsparcia uchodźcom. Radosław Brodzik opowiedział o tym, jak funkcjonuje Lubuskie Samorządowe Centrum Pomocowe, o wsparciu dla lubuskich powiatów na wydatki związane z zarządzaniem kryzysowym, a także rozwiązaniach długofalowych, jak kurs języka polskiego, zatrudnianie personelu medycznego z Ukrainy w lubuskich szpitalach czy wsparciu psychologicznym dla uchodźców. Grzegorz Pietruczuk, podkreślał rolę wolontariuszy i wolontariuszek w pomaganiu potrzebującym i współpracy z organizacjami pozarządowymi. Dyrektor Generalna UNICEF Polska Renata Bem opowiedziała o pomocy udzielanej przez jej organizację, podkreśliła, że do tej pory Unicef przekazał 1,5mln złotych. Poseł na Sejm Maciej Kopiec, wielokrotnie zaznaczał, że brak obozów dla uchodźców, ogromna i systematyczna pomoc Ukraińcom to przede wszystkim sukces obywatelki Polski.

Mikolajki 0323a

W drugim panelu „Wyzwania i przyszłość samorządowej polityki transportowej”, moderowanym przez dr. hab. Sebastiana Gajewskiego, uczestnicy dyskutowali o wykluczeniu komunikacyjnym w Polce, o fiasku programu rządowego Kolej Plus i zastanawiali się, co zrobić, aby gminy, powiaty i województwa stały się liderami w przywróceniu w Polsce lokalnej powszechnego dostępu do komunikacji publicznej. Radosław Brodzik, dyrektor Biura Współpracy Zagranicznej i EWT z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego przyznał, że Kolej Plus jest chybionym programem, ponieważ wkład własny do programu samorządu jest zbyt wysoki więc przy inwestycjach kolejowych to są ogromne kwoty. Paulina Piechna-Więckiewicz, wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy podkreślała, że 60 proc. gmin na Mazowszu nie ma dostępu do kolei. Krzysztof Kukucki, wiceprezydent Włocławka zaznaczył, że równie nieefektywny jest transport autobusowy. Posłanka Lewicy Razem Paulina Matysiak zauważyła, że tam, gdzie nie ma transportu zbiorowego, wskaźnik bezrobocia jest wyższy i chociaż transport publiczny kosztuje niezbędne jest wsparcie go z budżetu centralnego. Kazimierz Karolczak, przewodniczący Zarządu Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii opowiadał o założeniach komunikacji w metropolii i jak działa skuteczna i sprawna komunikacja miejska.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!