Sprawa Mikołaja. Joanna Scheuring-Wielgus składa zawiadomienie do prokuratury

Śmierć Mikołaja, synka Magdy, nigdy nie powinna się wydarzyć. Nigdy. Brak mi słów na opisanie tego co czuję. Bo wiem, co to znaczy stracić nagle bliską osobę z rodziny. Znam to uczucie.

Ale nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego co czuje teraz Magda i jej rodzina. Jestem z Magdą myślami i całym sercem przytulam.

Czy możemy jedynie tyle? No nie. Uważam, że nie możemy milczeć i być ślepi na to co się wydarzyło. A wydarzyło się to, że od 29.12 do połowy lutego, rodzina Magdy była zaszczuwana, hejtowana i atakowana. Przez ludzi z imienia i nazwiska. Ktoś z imienia i nazwiska za to odpowiada. To były skoordynowane działania na masową skalę, zawierające elementy nękania, naruszające dobra osobiste Mikołaja i Magdy oraz ich rodziny, co w efekcie doprowadziło do śmierci niewinnego dziecka.

Dlatego wysłałam zawiadomienie do prokuratury, powołując się na Kodeks Karny i art. 151 i art. 241 i żądam aby ustalono min.:

- Kto i w jakich okolicznościach podjął decyzję o publikacji informacji z tajnego procesu Krzysztofa F.?

- W jaki sposób ten ktoś wszedł w posiadanie informacji z tajnego procesu?

- W jaki sposób kolejny ktoś przekazał je mediom rządowym?

- Kto w redakcjach mediów rządowych podjął decyzję o ich upublicznieniu?

- Kto je redagował w sposób umożliwiający identyfikację Mikołaja?

Itd.

Pytań jest wiele. Winni muszą zostać ukarani. Chociaż to zróbmy.

Joanna Scheuring-Wielgus, posłanka

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!