image_intro_alt

Czarzasty o środkach z KPO: PiS praworządności w Polsce nie wprowadzi, a procedurę ściągnięcia do Polski pieniędzy trzeba rozpoczynać natychmiast

To co się wydarzyło w piątek pokazuje, że przed kolejnymi trudnymi decyzjami musimy dłużej ze sobą rozmawiać. Ze strony Lewicy nie padnie żadne złe słowo na temat innego partnera na opozycji, a który zdecydował się na inne głosowanie.

Apelujemy do PSL-u, do PO, do Hołowni: musimy być mądrzejsi. Do wyborów jest 9 miesięcy i musimy więcej rozmawiać i musimy te wybory, czego na Lewicy jesteśmy pewni, wygrać.

Lewica jest wraz PSL-em konsekwentna w sprawie pieniędzy z KPO, półtorej roku temu głosowaliśmy za tymi pieniędzmi. W piątek tak jak my głosowały też inne partie, cieszymy się, że rozpoczęliśmy proces, który da Polsce pieniądze.

Jeżeli ktoś myśli, że na tej bazie coś ugra, jeżeli ktoś myśli, że była szansa przewrócić rząd PiS, że Ziobro z niego odejdzie, że PiS odda telewizję publiczną, że powstanie inny gabinet, to musi zmienić zdanie w tej sprawie. PiS nie odda władzy i będzie czynił zło do końca, nie oddadzą telewizji publicznej. Ziobro nie odda władzy, aby nie oddać wszystkich tych haków i teczek, które ma w swojej szafie. On sprawuje przez to władzę.

Lewica jest za praworządnością, wiemy też, że PiS praworządności w Polsce nie wprowadzi, a procedurę ściągnięcia do Polski pieniędzy trzeba rozpoczynać natychmiast. Te środki potrzebne są nam na inwestycje, na mieszkalnictwo, dla powiatowych szpitali, na inwestycje w odnawialne źródła energii. Bez względu na to jaki jest obecnie rząd, to ktoś musi być mądrzejszy o bardziej odpowiedzialny. Trzeba mówić prawdę, nawet jak się dostaje, tak jak my półtora roku temu, po głowie.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu
Wrocław, 17 stycznia 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!