Parlamentarzyści Sejmu i Rady Najwyższej o planie odbudowy Ukrainy

Wsparcie ekonomiczne oraz udział polskich przedsiębiorstw w odbudowie Ukrainy oraz relacje dwustronne były głównymi tematami spotkania Parlamentarnego zespołu ds. Odbudowy Ukrainy - w składzie Marek Rutka, Katarzyna Ueberhan, Robert Obaz - z Halyną Yanchenko, członkinią Rady Najwyższej Ukrainy.

W Sejmie parlamentarzyści obu krajów poruszali również kwestie bezpieczeństwa obywatelek i obywateli w tym bezpieczeństwa energetycznego i infrastrukturalnego w Ukrainie.

Halyna Yanchenko w imieniu partii Sługa Narodu podziękowała za „ciągłe wsparcie jakie naród ukraiński dostaje od Polek i Polaków”.

- Jest to kolejna już inicjatywa Parlamentarnego zespołu ds. Odbudowy Ukrainy, która od 13 marca współpracuje z ukraińskimi parlamentarzystami na rzecz „masterplanu” który pomoże przy szybkiej odbudowie po zakończeniu wojny – mówił poseł Marek Rutka, przewodniczący Zespołu.

Dzisiejsze spotkanie to kolejna inicjatywa Parlamentarnego zespołu ds. Odbudowy Ukrainy mająca na celu wzmocnienie współpracy pomiędzy Polską a Ukrainą.

W dniach 9 - 10 września posłowie Marek Rutka oraz Maciej Kopiec wraz z byłym prezydentem RP Aleksandrem Kwaśniewskim oraz byłym szefem Biura Bezpieczeństwa Narodowego Markiem Siwcem wzięli udział w 17 YES Annual Meeting w Kijowie. W wydarzeniu udział wzięli również m.in: prezydent oraz premier Ukrainy; prezydent Łotwy, premier RP, a także minister spraw zagranicznych Niemiec.

Wśród poruszanych zagadnień przez przedstawicieli najwyższych władz państwowych - obok wyrażenia solidarności z Ukrainą - były kwestie bezpieczeństwa i wsparcia ekonomicznego, zarówno aktualnego jak i tego niezbędnego w odbudowie kraju.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!