Czarzasty: Jedna, szeroka lista opozycji to jedyna szansa na wygranie z PiS-em

W wyborach do Parlamentu Europejskiego zdobyliśmy jako Koalicja Europejska 7 punktów mniej od PiS-u, ale nasz projekt powstał na 3 miesiące przed tymi wyborami. Dzisiaj mamy badania, które mówią, iż obecnie różnica ta jest jeszcze mniejsza. Tak więc ja bym Koalicję Europejską poprawiał, ponieważ to jedna, szeroka lista opozycji to jedyna szansa na wygranie z PiS-em.

Zdradzę pewną tajemnicę. Warunkiem powstania Koalicji Europejskiej ze strony PSL było to, że pójdziemy wspólnie do Sejmu i Senatu. Przyjęliśmy ten warunek. Powiem szczerze, to jest bardzo radykalna zmiana stanowiska.

Wiele osób myśli, iż PSL potencjalnie przygotowywuje się do sojuszu z PiS-em, chociaż przedstawiciele PSL-u temu zaprzeczają. Taka tworzy się opinia. Natomiast ja nie dam stworzyć opinii, iż coś się rozlatuje przez SLD. Jeżeli argumentem są sprawy związane ze społecznością LGBT, to przypomnę, że to prezydent Trzaskowski podpisał Kartę LGBT w Warszawie; jeżeli chodzi o związki partnerskie to bardzo mocno eksponowała to Nowoczesna z panią Lubnauer i panem Rabiejem na czele. Przypomnę też wystąpienie pana Donalda Tuska, za które PSL bardzo go krytykuje, ale przypomnę, iż pan Tusk nie jest członkiem SLD. A podczas tego wystąpienia przy panu Jażdżewskim siedzili politycy PSL-u: pan Kosiniak-Kamysz oraz pan Zgorzelski i słuchali tego co było dla nich nie miłe, ja w takiej sytuacji wychodzę z sali. Nie obrażam się, po prostu tego nie słucham. Czy ktoś słyszał jakiś komentarz z ich strony zaraz po tym wystąpieniu?

Przecież my jeszcze trzy tygodnie temu razem z szefem PSL-u skakaliśmy razem do góry i krzyczeliśmy: „zjednoczona opozycja” i Koalicja Europejska. Jest jakaś granica absurdu, której nie należy przekraczać. Tutaj tą granicą jest radykalna zmiana zdania.

Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD
Onet Rano, 8 lipca 2019 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!