image_intro_alt

Koalicja Europejska powiększa się. Czarzasty: Głos na Koalicję Europejską to głos za demokracją i im więcej ich będzie, tym większa szansa na wygraną ze złem

Podczas specjalnej konferencji prasowej ogłoszono, iż do KE - tworzonej dotychczas przez pięć ugrupowań: SLD, PO, PSL, Nowoczesna i Zieloni - dołączą nowe ugrupowania i ruchy. Inicjatywa Polska, Unia Europejskich Demokratów, Inicjatywa Feministyczna, Komitet Obrony Demokracji, Wolność i Równość, Wolne Sądy, SDPL we wtorek 19 maja oficjalnie przystąpiły do Koalicji Europejskiej.

Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD podczas konferencji prasowej powiedział:

To miła i fajna chwila. Zawsze walczę o swoją tożsamość i tożsamość lewicy, tym bardziej ciepło witam osoby, które dadzą Koalicji Europejskiej energię do pozytywnej walki. Witam panie: Katarzynę Kądzielę i Barbarę Nowacką oraz SDPL i WiR. Mówienie o lewicy jest dla mnie ważne, a ta w Koalicji Europejskiej jest w coraz większym gronie.

Przyszedł moment, w którym wszystkie obywatelki i obywatele powinni wiedzieć, iż warto głosować na Koalicję Europejską, aby nie tracić głosu, ponieważ głos na Koalicję Europejską to głos za demokracją i im więcej ich będzie, tym większa szansa na wygraną ze złem.

konfa140519a

Katarzyna Kądziela, liderka Inicjatywy Feministycznej podczas konferencji prasowej powiedziała:

Inicjatywa Feministyczna powstała po to, aby bronić i umacniać prawa człowieka, a w szczególności prawa kobiet, grup marginalizowanych oraz wszystkich osób dyskryminowanych. Pragniemy takiej Europy, która będzie dla każdej z nas i dla każdego z nas; Europy bez wykluczeń. Europy, w której pokonamy prawicowe ekstremizmy, odradzający się faszyzm oraz prawicowych populistów, którzy mamią nas wszystkich stwierdzeniem: kiedyś było lepiej, a dobrze będzie kiedy oni zdobędą władzę. A jedyne o co im chodzi to władza, ale oparta na ludzkiej krzywdzie.

Jesteśmy bardzo zadowolone z tego, iż Koalicja Europejska, którą tworzą partię różniące się programowo, ale połączone myślą budowy lepszej Europy dla wszystkich, zdecydowała się oficjalnie zaprosić tych, którzy do tej pory protestowali pod Sejmem a nie w Sejmie. To nie była łatwa decyzja dla partii, która ma świadomość, iż w Polsce nie wszyscy uznają pełnię praw kobiet, w tym prawa reprodukcyjne i seksualne, które są częścią powszechnych praw człowieka. Takiej Europy chcemy, chcemy uznania praw kobiet i każdego człowieka. Wierzymy, że działając wspólnie potrafimy wprowadzić do Parlamentu Europejskiego - a następnie wygrać wybory parlamentarne - i wprowadzić takie osoby, dla których nasz program, hasła i walka będą oczywistością.

Wnosimy i dzielimy się z naszymi przyjaciółmi w koalicji naszymi osiągnięciami i wspólną walką oraz naszym pomysłami rozwiązania problemu księży pedofilów. To jest tak naprawdę problem państwa polskiego, które zbyt długo pozwalało i tolerowało to bezprawie. Wierzymy, że wspólnie taki plan przygotujemy, aby Polska i Europa była miejscem bezpiecznym dla każdego, bez względu na wiek. Dla każdej obywatelki i każdego obywatela. Zwyciężymy, ponieważ jesteśmy razem!

konfa140519b

Max Bojarski, przewodniczący partii Wolność i Równość podczas konferencji prasowej powiedział:

Dzisiaj partia Wolność i Równość dołącza do Koalicji Europejskiej, akceptujemy punkty programowe koalicji. Poza tym punktami wiele może nas różnić, ale kiedy z jednej strony grozi nam polexit, z drugiej wejście ugrupowań antyunijnych do Parlamentu Europejskiego, które chcą rozwalić UE od środka; przyjęliśmy prostą zasadę: wszystkie ręce na pokład. Koalicja Europejska ma dobry program dla silnej Polski w silnej Europie, dlatego jesteśmy tutaj z Wami. Kaczyński, Orban, Le Pen przegrają, ponieważ ludzi dobrej woli jest więcej.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!