Czarzasty: Wiosna Biedronia ucieka od trudnych tematów

– To, co zostało przedstawione na konwencji partii Wiosna, było sprawną ucieczką od tematów trudnych – powiedział lider Sojuszu Lewicy Demokratycznej Włodzimierz Czarzasty. Dodał, że wypowiedziane postulaty były powtórkami z programów innych partii, w tym SLD.

Zdaniem Czarzastego niedzielna konwencja nowego ugrupowania została przeprowadzona "bardzo sprawnie".

– Nowej partii na scenie politycznej życzę dobrze, nie mam złych emocji w tej sprawie, ale to co zostało dziś przedstawione, to była bardzo sprawna ucieczka od tematów trudnych – ocenił jednak szef SLD.

Jak dodał w tematach, które poruszono natomiast na konwencji Biedroń "był odtwórczy". – Trzeba było uczciwie powiedzieć, iż były one powtórzeniem postulatów obiecanych do realizacji w programach wielu partii, w tym dwóch których Biedroń był członkiem, czyli SLD i Ruchu Palikota. Teraz mamy kolejną partię, która obiecuje to samo" – podkreślił.

Jak zaznaczył lider SLD podczas niedzielnej konwencji "nie usłyszeliśmy właściwie nic, jeśli chodzi o: gospodarkę, system i progi podatkowe, prawa pracownicze oraz związki zawodowe". "Nie usłyszeliśmy też właściwie nic, jeśli chodzi o Unię Europejską - poza odegranym hymnem UE. Nie usłyszeliśmy także o tym, czy euro powinno być wprowadzane i jak Polska powinna w tej Wspólnocie wyglądać" – powiedział Czarzasty. Dodał, że zabrakło również przekazu, jeśli chodzi "o politykę historyczną, która też w dużym stopniu antagonizuje polskie społeczeństwo".

– Jednym słowem uciekano od spraw, które mogą budzić i rodzić kontrowersje, a z drugiej strony pokazywano program będący niepoliczonymi obietnicami i powtórką wielu elementów programów m.in. dawnego Ruchu Palikota i obecnego SLD" – zaznaczył.

– Biedroń mówi jasno, że w wyborach nie będzie z nikim współpracował, a on sam będzie startował do Parlamentu Europejskiego, aby jego partia przekroczyła próg wyborczy, ale dzień po wyborach odda mandat. To jest zadziwiające, choć niewiele rzeczy w polityce może mnie już zaskoczyć – ocenił Czarzasty. Jak ocenił wybory europejskie są jednak specyficznymi wyborami i jak skuteczna, a także sprawna okaże się nowa partia okaże się za kilka tygodni. Dodał, iż nazwa nowej partii "jest fajna, ale sugerująca sezonowość".

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!