Liderzy list do Sejmiku i Rady Warszawy komitetu SLD Lewica Razem

- Warszawa nie może być tylko miastem banków, czy też ekskluzywnych sklepów. Jeżeli zostanę prezydentem Warszawy to wszystkie znikające zawody, jak szewc, czy też zegarmistrz otrzymają potężne wsparcie z miasta – podczas konferencji prasowej na placu Hallera w Warszawie Andrzej Rozenek składa ważną obietnicę wyborczą, a warszawska drużyna komitetu SLD Lewica Razem prezentuje liderki i liderów list do Sejmiku Województwa Mazowieckiego oraz do Rady Warszawy.

- Jesteśmy na Pradze, a jak Państwo wiecie Warszawa jest podzielona Wisłą na dwie części – na lewobrzeżną i prawobrzeżną. Wszyscy zdają sobie doskonale sprawę, iż te części nie są sobie równe. One są nierówno traktowane – stwierdził Andrzej Rozenek rozpoczynając spotkanie z dziennikarzami w poniedziałek 3 września 2018 r. - Praga zawsze była traktowana gorzej. Praga zawsze była tą częścią wykluczoną i zapomnianą. A przecież widzicie Państwo, że Praga może być piękna, może być wspaniałym miejscem odpoczynku, czy też zabawy dzieci w ogródku – przypomniał kandydat na prezydenta Warszawy. - Wszystko to jest zasługą samorządowców z różnych opcji politycznych, nawet tych z PiS-u – podsumował Rozenek.

Miejsce konferencji prasowej na placu Hallera nie było przypadkowe i miało za zadanie podkreślić przejawy złego gospodarowania mieniem miejskim. - Proszę zauważyć, ale tu na placu są prawie same banki oraz sieć wielkopowierzchniowa oraz mnóstwo wolnych lokali. Lokali, w których mogłyby powstać kawiarenki, miejsca spotkań seniorów, czy też mały biznes. Tego tu nie ma. Dlaczego? Ponieważ miasto w sposób nieelastyczny zarządza czynszami – oświadczył Andrzej Rozenek i zapowiedział wprowadzenie opłat za wynajem lokali, które będą preferować niektóre rodzaje przedsiębiorstw lub też znikające zawody.

- Jeżeli zostanę prezydentem Warszawy to wszystkie znikające zawody, jak szewc, czy też zegarmistrz otrzymają potężne wsparcie z miasta – oświadczył polityk SLD. - Nie może być tak, że Warszawa będzie tylko miastem banków, czy też ekskluzywnych sklepów. Szewc jest potrzebny, krawiec jest potrzebny. Czemu tu nie urzędują? Ponieważ czynsze są z kosmosu – poinformował.

Podczas spotkania z dziennikarzami padła również obietnica zwiększenie kwot, o których mieszkańcy Warszawy będą decydowali w trakcie głosowań nad budżetami partycypacyjnymi. -Pragniemy, aby warszawianki i warszawiacy mieli coraz więcej do powiedzenia jeżeli chodzi o inwestycje w mieście. I coraz więcej decydowali co się dzieje z ich otoczeniem – podkreślił Andrzej Rozenek.

Drugim, ale nie mniej ważnym elementem konferencji prasowej komitetu SLD Lewica Razem była prezentacja liderek i liderów list do Sejmiku Województwa Mazowieckiego oraz do Rady Warszawy.

- Idziemy do tych wyborów samorządowych drużyną, drużyną ludzi kompetentnych i otwartych; doświadczonych samorządowców oraz osób, które w samorządzie dotychczas nie działały. Ale wszyscy mają szereg pomysłów, aby Warszawę zmieniać, aby żyło się niej dobrze każdemu – oświadczył Sebastian Wierzbicki, przewodniczący SLD w Warszawie i rozpoczął prezentację.

konfa2030918

Kandydatki do Sejmiku Województwa Mazowieckiego:

Okręg nr 1
Katarzyna Maria Piekarska

Wieloletnia posłanka, była wiceminister spraw wewnętrznych i administracji, aktualnie radna Sejmiku Województwa Mazowieckiego. Wystartuje w okręgu obejmującym Mokotów, Ochotę, Śródmieście, Ursynów oraz Wilanów.

Okręg nr 2
Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska

Była radna miasta stołecznego Warszawy, posłanka nagradzana nagrodą „Polityki” dla najlepszego parlamentarzysty. Wystartuje w okręgu obejmującym Bemowo, Bielany, Wolę, Włochy, Ursus oraz Żoliborz.

Okręg nr 3
Prof. Danuta Waniek

Była posłanka, szefowa Kancelarii Prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, wykładowca akademicki. Wystartuje w okręgu obejmującym Rembertów, Targówek, Wawer oraz Wesołą.

Kandydatki i kandydaci do Rady Warszawy

Okręg nr 1
Andrzej Rozenek
Kandydat na prezydenta Warszawy, wystartuje w okręgu obejmującym Śródmieście i Ochotę.

Okręg nr 2
Monika Jaruzelska
Publicystka i wykładowca akademicki, dziennikarka angażująca się w wiele projektów społecznych. Wystartuje w okręgu obejmującym Pragę Południe i Rembertów.

Okręg nr 3
Sebastian Wierzbicki
Wieloletni samorządowiec i radny w Warszawie, przewodniczący SLD w stolicy oraz wiceprzewodniczący partii na szczeblu krajowym. Wystartuje w okręgu obejmującym Mokotów.

Okręg nr 4
Prof. Jan Hartman
Od października tego roku wykładowca na Uniwersytecie Warszawskim. Wystartuje w okręgu obejmującym Wolę.

Okręg nr 5
Krystyna Barbara Kozłowska
Wieloletnia Rzeczniczka Praw Pacjenta, specjalistka w dziedzinie systemu ochrony zdrowia. Wystartuje w okręgu obejmującym Bielany oraz Żoliborz.

Okręg nr 6
Jan Artymowski
Sekretarz generalny Stronnictwa Demokratycznego, uczestnika koalicji SLD Lewica Razem w Warszawie. Wystartuje w okręgu obejmującym Pragę Północ oraz Białołękę.

Okręg nr 7
Anna-Maria Żukowska
Prawniczka, anglistka, wiceprzewodnicząca mazowieckiego SLD oraz rzeczniczka prasowa SLD
Wystartuje w okręgu obejmującym Targówek, Wawer oraz Wesołą.

Okręg nr 8
Piotr Gadzinowski
Dziennikarz, wieloletni poseł na Sejm, aktualnie redaktor naczelny dziennika „Trybuna”, członek Stowarzyszenia Filmowców. Wystartuje w okręgu obejmującym Ursynów oraz Wilanów.

Okręg 9
Andrzej Golimont
Wieloletni radny Warszawy, prezes Szpitala Praskiego. Wystartuje w okręgu obejmującym Bemowo, Ursus oraz Włochy.

- Na kolejnych miejscach naszych list znajdą Państwo osoby znane w samorządzie, ale też aktywnie działające we wspólnotach mieszkaniowych oraz radach spółdzielni, które są aktywne w lokalnych społecznościach – podsumował prezentację Sebastian Wierzbicki.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!