Celiński: Nie da się rządzić Warszawą bez współpracy z jej mieszkańcami

- SLD wchodzi do gry o prezydenturę Warszawy z wysokiego C, kandydatem komitetu SLD – Lewica Razem będzie Andrzej Celiński – oświadczył Sebastian Wierzbicki, przewodniczący stołecznego Sojuszu podczas konferencji prasowej na warszawskim pl. Zamkowym 21 czerwca 2018 r.  - Wczoraj Rada Warszawy SLD podjęła jednogłośną decyzję o poparciu tej kandydatury – dodał.

konfa221 618

- W imieniu Ryszarda Kalisza, który nie mógł być dzisiaj z nami, przekazuję informację o pełnym poparciu dla kandydatury Andrzeja Celińskiego – poinformował wiceprzewodniczący Sojuszu i zapowiedział start kampanii zgodnie z kalendarzem wyborczym.

Sebastian Wierzbicki ponowił zaproszenie skierowane do wszystkich demokratycznych sił po lewej stronie sceny politycznej, o budowanie wspólnej listy wyborczej do Rady Miasta oraz rad dzielnic Warszawy. - Zachęcamy również do poparcia dla kandydatury Andrzeja Celińskiego w zbliżających się wyborach samorządowych – powiedział.

konfa3210618

- Z prawdziwą satysfakcją pragnę poprzeć kandydaturę Andrzeja Celińskiego, od przeszło 40 lat działalności publicznej jest znany z odpowiedzialności. W tym czasie można go było poznać, jako kogoś świetnie wykształconego, bardzo przyzwoitego i uczciwego. Przy jego ogromnym doświadczeniu i inteligencji jest w moim przeświadczeniu świetnym kandydatem – oświadczył Włodzimierz Cimoszewicz, były premier RP.  - Mam przeświadczenie, iż w Warszawie dojdzie do brutalnego starcia kandydata PiS-u z kandydatami anty-PiS-u. Wybory w Warszawie najprawdopodobniej nie rozstrzygną się w pierwszej turze, dlatego wyborcy mogą sobie pozwolić na luksus głosowania według serca. Jeśli w II turze spotkają się kandydat pisowski i Andrzej Celiński, wszyscy wyborcy antypisowscy będą mieć wszyscy na kogo głosować - przekonywał Cimoszewicz.

- Przy całym szacunku dla jednego ze znanych już kandydatów, to pod względem kwalifikacji politycznych i osobistych Andrzej Celiński nie ma sobie równych – podkreślił były premier.

konfa4210618

- Andrzej Celiński jest świetnym kandydatem na prezydenta Warszawy – oceniła Katarzyna Kądziela. - Mamy w stolicy dosyć niemocy samorządu, który nie potrafi sobie poradzić np. dramatycznymi, neofaszystowskimi marszami idącymi przez Warszawę – podkreśliła przewodnicząca Inicjatywy Feministycznej. - W momencie, w którym Krajowa Rada Sądownictwa wypowiada się w sposób homofobiczny, kiedy PiS dzieli ludzi na lepszych i gorszych, my chcemy, aby Warszawa była miastem praw człowieka, równości, różnorodności, gdzie każdy może być inny, ale każdy jest równy – powiedziała Kądziela. - Samorząd powinien wspierać wszelkie inicjatywy, którą łączą ludzi w imię dobra i miłości – podkreśliła.

konfa5210618

- Jest to najtrudniejsza decyzja moim życiu – rozpoczął Andrzej Celiński swoje oświadczenie o starcie w szranki o prezydenturę Warszawy. - Zawsze budowałem mosty, począwszy od „Latającego Uniwersytetu”. W zorganizowanych organizacjach politycznych próbowałem budować politykę jaka mi się marzy, która pamięta, że bez równości także w kwestiach materialnych, bez elementarnego wysiłku państwa, aby wyrównywać szanse startu młodzieży, aby maksymalna ilość ludzi mogła w swoim wolnym i suwerennym kraju czuć się naprawdę jak u siebie. Państwo mamy po to, aby dbało o wszystkich  – przypomniał kandydat koalicji SLD – Lewica Razem na prezydenta Warszawy.

konfa6210618

Andrzej Celiński zapowiedział większy udział mieszkańców Warszawy oraz stowarzyszeń działających na terenie miasta w zarządzaniu stolicą. - I chodzi tu o realny wpływ, o mechanizmy sprawowania władzy, w których daję się szansę informacyjne i realne, aby mogli się wypowiadać w sprawach, które realnie ich dotyczą – stwierdził. - Nie ma  kapitału o większej wartości, włącznie z kapitałem finansowym, jak kapitał ludzki – ocenił. - Pieniądze można zdobyć z mózgami jest dużo trudniej – dodał.

konfa7210618

Lewicowy kandydat na włodarza stolicy zadeklarował walkę o lepszy klimat relacji międzyludzkich mieszkańców Warszawy oraz relacji władz miasta z warszawiakami. - W tych wyborach możemy zbudować sensowny projekt budowany przez wszystkie środowiska polityczne oraz wyborców, który będzie można mądrze wdrożyć – zapowiedział Celiński.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!
W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych.