Żukowska: Zdążymy z terminem uchwalenia budżetu

- Wczoraj podczas Konwentu Seniorów sprawdzaliśmy wszystkie terminy i to się zepnie, mogę państwa uspokoić, zdążymy z terminem uchwalenia budżetu i przedłożenia tego budżetu panu prezydentowi - oświadczyła posłanka Anna-Maria Żukowska w Polsat News.

- Pan prezydent może sobie wysłać ten budżet do TSUE, do prezydenta Stanów Zjednoczonych, czy Trybunału Konstytucyjnego. Nie jest to zabronione, jak tylko ma taką fantazję. Orzeczenie tzw. TK niczego nie zmieni, nie spowoduje to nieprzyjęcia budżetu, ani prezydent ani Trybunał Konstytucyjny nie mają prawa w ten budżet ingerować - podkreśliła szefowa klubu parlamentarnego Lewicy.

- Po to jest odrębna procedura budżetowa, żeby tylko i wyłącznie rząd odpowiadał za przyjęcie budżetu i jego realizację, żadna inna władza wykonawcza, ani sądownicza, ani ustawodawcza - oznajmiła posłanka polityczka Lewicy.

- Jeżeli pan prezydent ma ochotę po raz kolejny ingerować w trójpodział władz, to będzie to skandaliczne, przestrzegam przed tym - dodała.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!