Premier Marek Belka w Radomsku i Piotrkowie Trybunalskim

Profesor Marek Belka, były Premier, Minister Finansów i Prezes Narodowego Banku Polskiego, i Tomasz Trela, szef SLD w województwie łódzkim, spotkali się w środę, 3 kwietnia z mieszkańcami Radomska i Piotrkowa Trybunalskiego.

Wizytę w Radomsku premier Marek Belka rozpoczął od Radomszczańskiego Forum Gospodarczego, gdzie odpowiadał na ciekawe i niełatwe pytania o przyszłość polskiej gospodarki. Kolejnym punktem wizyty była rozmowa z lokalnymi samorządowcami. Dyskutowano m.in. o inwestycjach, rozwoju gmin i powiatów czy funduszach europejskich, z których korzystają polskie samorządy. Na koniec wizyty premier Marek Belka spotkał się z prasą.

"Usłyszałem wiele konkretów. Dzisiaj nie tylko oświata, ale i drogi lokalne, aktywizacja zawodowa, lecznictwo, to są wszystko domeny samorządu terytorialnego. Na jego barki nakłada się w tej chwili coraz więcej obowiązków, a za tym nie idą pieniądze. I z tego powodu jest niebezpieczeństwo zahamowania pewnych procesów" - powiedział były premier Marek Belka. "W Europie będziemy walczyć o wielki budżet, o jak największy budżet dla Polski, z którego będą mogły skorzystać także samorządy" - dodał premier Belka.

Z Radomska premier Marek Belka, wraz z przewodniczącym SLD w województwie łódzkim Tomaszem Trelą, udał się na spotkanie do Piotrkowa Trybunalskiego, które rozpoczął od spotkania z lokalnymi dziennikarzami w Rynku Trybunalskim. Jednak zanim dziennikarze zdążyli zadać pytanie, premier został poproszony przez zwiedzającą Piotrków parę o wspólne zdjęcie. Przedstawiciele prasy pytali premiera Marka Belkę zarówno o sprawy dotyczące Unii Europejskiej, jak i najbliższe wybory.

"Po pierwsze idziemy do tej Europy po to, żebyście się tam państwo nas nie musieli wstydzić. Po drugie, żebyśmy mogli tam dbać o nasze polskie interesy, a jest o co, dlatego, że one są w tej chwili, może nie zagrożone, ale są teraz trudne momenty związane z rozstrzyganiem perspektywy budżetowej na następne 7 lat. Chodzi przecież o to, żeby tych pieniędzy zostało nam, Polsce, jak najwięcej i żeby one były wydawane w sposób dobry, elastyczny i zgodny z naszymi potrzebami" - podkreślił były premier Marek Belka.

Po zakończeniu konferencji prasowej premier udał się na spotkanie z mieszkańcami miasta i powiatu piotrkowskiego, gdzie rozmawiał o pozycji Polski w Unii Europejskiej i jej wpływie na codzienne życie ludzi.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!