Tomasz Trela przewodniczącym SLD województwa łódzkiego

Konwencja Wojewódzka SLD województwa łódzkiego, obradująca w sobotnie przedpołudnie 9 grudnia 2017 roku w Łodzi, dokonała wyboru nowego przewodniczącego Sojuszu Lewicy Demokratycznej województwa łódzkiego i udzieliła absolutorium obecnemu Zarządowy Wojewódzkiemu.

Zwołanie konwencji spowodowane było wyborem dotychczasowej przewodniczącej SLD w województwie łódzkim, prof. Małgorzaty Niewiadomskiej-Cudak, na funkcję przewodniczącej krajowej Forum Równych Szans i Praw Kobiet, co wiąże się z nowymi obowiązkami i jeszcze bardziej wytężoną pracą.

W tajnym głosowaniu 84 delegatów zagłosowało nad wotum zaufania dla obecnego Zarządu, którego członkowie otrzymali od 81 do 84 głosów. Udzielenie Zarządowi absolutorium potwierdza, że władze Sojuszu w województwie łódzkim dobrze wypełniają postawione przed nimi zadania.

Delegaci dokonali także wyboru nowego Przewodniczącego Rady Wojewódzkiej SLD województwa łódzkiego. Tomasz Trela, zgłoszony przez ustępującą przewodniczącą, otrzymał od delegatów silny mandat, uzyskując 82 spośród 84 oddanych głosów.

W Konwencji Wojewódzkiej SLD województwa łódzkiego, poza delegatami uczestniczyli też zaproszeni goście, a wśród nich przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty, sekretarz generalny SLD Marcin Kulasek, wiceprezydent Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych Janusz Kwiecień czy prezes Okręgu Łódzkiego ZNP Marek Ćwiek.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!