DOZ Maraton Łódź - bezpłatna komunikacja dla uczestników i wolontariuszy

Rada Miejska w Łodzi poparła inicjatywę radnych SLD, Małgorzaty Moskwy-WodnickiejMichała Olejniczaka, dzięki której uczestnicy kwietniowego maratonu i wolontariusze pracujący przy jego organizacji będą mogli korzystać z bezpłatnych przejazdów komunikacją miejską.

DOZ Maraton Łódź to jedna z największych imprez biegowych w Polsce. Już dziś na listach startowych zarejestrowało się ponad 3 000 biegaczy. Jednak przyjeżdżając na bieg warto też zwiedzić miasto i zobaczyć jego najpiękniejsze zakątki. Pomóc w tym mają bezpłatne przejazdy komunikacją miejską dla uczestników maratonu i wolontariuszy pracujących przy jego obsłudze.

"W innych krajach Europy bezpłatne przejazdy są normą, u nas przed rokiem biegacze korzystali z takiego udogodnienia, teraz dołączyli wolontariusze, bo zależy nam na propagowaniu idei wolontariatu i zachęcaniu młodych ludzi, by angażowali się w działania na rzecz lokalnej społeczności. Maraton zyskuje coraz większą popularność, chcę aby biegacze mieli okazję zobaczyć nie tylko fragmenty miasta wokół trasy, ale by wykorzystali wolny czas na zwiedzanie naszego miasta" - powiedziała radna Małgorzata Moskwa-Wodnicka jedna z inicjatorek bezpłatnych przejazdów.

Już przed rokiem władze Łodzi postanowiły umożliwić biegaczom bezpłatne przejazdy komunikacją miejską. W tym roku możliwość bezpłatnych przejazdów została rozszerzona o wolontariuszy.

"Bieganie trzeba po prostu pokochać, aby tego dokonać trzeba spróbować, myślę, że na początek dystans 10 kilometrów jest idealny, więc zapraszam do Łodzi" - podkreślił drugi z inicjatorów, radny Michał Olejniczak.

Aby skorzystać z bezpłatnych przejazdów, uczestnik maratonu będzie musiał pokazać kontrolerowi numer startowy, z kolei prawo do bezpłatnego przejazdu dla wolontariuszy będzie przysługiwało na podstawie identyfikatora. Wielkie święto biegaczy już na początku kwietnia, a już dziś wiemy, że w maratonie pobiegnie ponad 3 000 biegaczy z całej Polski i europy.

"To znacznie większa liczba niż przed rokiem co bardzo cieszy. Zachęcam i zapraszam do udziału w naszej imprezie, zapisy jeszcze trwają, więc jeszcze można dopisać swoje nazwisko do listy startowej" - dodał Wiceprezydent Miasta Łodzi Tomasz Trela.

DOZ Maraton Łódź 2019DOZ Maraton Łódź 2019

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!