Krystyna Łybacka

Posłanka Krystyna Łybacka

Polityk, dr nauk matematycznych, nauczyciel akademicki; ur. 10 lutego 1946 r. w Jutrosinie (pow. Rawicz); zamężna. Od 1968 absolwentka Wydziału Matematyczno - Fizyczno - Chemicznego Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu. W 1976 obroniła pracę doktorską w Instytucie Matematyki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu ( Losowy podział kwadratu). Od 1968 jest pracownikiem naukowo - dydaktycznym Instytutu Matematyki Politechniki Poznańskiej. W latach 1968-91 pełniła funkcję sekretarza technicznego i naukowego, Polskiego Towarzystwa Matematycznego. W latach 1986-91 była prezesem Związku Nauczycielstwa Polskiego na Politechnice Poznańskiej. Jest członkiem Demokratycznej Unii Kobiet. Od 1978 do 1989 była szeregowym członkiem PZPR.

Początki działalności politycznej sięgają lat 90-tych. W 1993 wstąpiła do SdRP. Od roku 1991 posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej I, II i III, IV, V ,VI i VII Kadencji. Była zaangażowana w pracach Sejmowych Komisji: Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży; Komisji Konstytucyjnej; Komisji Obrony; Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych; przewodnicząca Komisji Nadzwyczajnej do Spraw Ratyfikacji Konkordatu; przewodnicząca bilateralnej grupy polsko-francuskiej. Od 1996 przewodnicząca RW SdRP w województwie poznańskim (od 1999 RW SLD w Wielkopolsce). W grudniu 1999 została wiceprzewodniczącą Zarządu Krajowego SLD. W gabinecie Leszka Millera objęła funkcję Ministra Edukacji Narodowej i Sportu. W latach 2004 - 2005 Wiceprzewodnicząca Klubu Parlamentarnego SLD. W obecnej kadencji Sejmu przewodnicząca sejmowej podkomisji stałej do spraw nauki i szkolnictwa wyższego.

W Sejmie RP, Posłanka godnie reprezentowała polską myśl socjaldemokratyczną, poświęcając swą działalność parlamentarną w szczególności sprawom edukacji. Obecnie jest europosłanką SLD w grupie S&D w Parlamencie Europejskim. Wielokrotnie nagradzana: trzykrotna nagroda resortowa, Złoty Krzyż Zasługi, Złota Odznaka ZNP, liczne odznaczenia regionalne. Za działalność na rzecz polsko-francuskiej wymiany parlamentarnej odznaczona przez prezydenta Chiraca. Wyróżniona przez Towarzystwo im. Hipolita Cegielskiego statuetką Hipolita dla Lidera Pracy Organicznej. Konsekwentna i życzliwa w działaniu, uparta optymistka, ceni prawdomówność, mądrość i uczciwość. Obca jest jej nienawiść i polityczna obłuda. Interesuje się również: literaturą, filozofią, teatrem i malarstwem. Lubi piesze wędrówki.

PUBLIKACJE: skrypt: Wybrane metody wnioskowania statystycznego 1982, kilkadziesiąt prac dotyczących zastosowań mat., gł. Zastosowań metod probabilistycznych, ogłoszonych w czasopismach krajowych i zagranicznych.