Janusz Zemke

Poseł Janusz Zemke

Lat 60, urodzony w Kowalewie Pomorskim (pow. golubsko-dobrzyński), mieszkał w Kowalewie Pomorskim, Inowrocławiu, Toruniu, Bydgoszczy, aobecnie w Warszawie. Wykształcenie wyższe – prawnik i politolog, doktor nauk politycznych. Żonaty, troje dzieci.

Od początku jest związany z Kujawsko-Pomorskiem. Ukończył Szkołę Podstawową nr 15 oraz Liceum Ogólnokształcące nr 4 w Bydgoszczy. Jest absolwentem Wydziału Prawa Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Doskonalił swą wiedzę specjalistyczną w Warszawie i na kursach dotyczących obronności i bezpieczeństwa w Kanadzie, USA i RFN.

Wiele lat pracował w Bydgoszczy, m.in. jako nauczyciel akademicki, a także sekretarz KW PZPR. W latach 2001–2005 był sekretarzem stanu w MON, I zastępcą ministra obrony narodowej. Od 1989 r. był nieprzerwanie posłem na Sejm RP z okręgu 4. bydgoskiego.  Cieszy się niezmiennie wysokim poparciem swych wyborców. W wyborach 2005 r. uzyskał ponad 33,6 tys. głosów, to najwięcej spośród kandydatów wszystkich partii w całym okręgu bydgoskim i drugi wynik w kraju uzyskany przez kandydatów z list lewicy. Podczas wyborów parlamentarnych w 2007 r. uzyskał 42.347 głosów, zdobywając po raz siódmy mandat posła. Przewodniczył – jako jedyny poseł – dwóm komisjom sejmowym: Obrony Narodowej i ds. Służb Specjalnych. Od początku kadencji Sejmu był przewodniczącym Komisji Obrony Narodowej (do czasu wyboru do PE). Funkcję szefa w tej drugiej – zgodnie z zasadą co półrocznej rotacji – pełnił do końca maja 2008 r.

W wyborach do Parlamentu Europejskiego, w czerwcu 2009 r. uzyskał drugi wynik w regionie (69.776 głosów), zdobywając mandat posła do Parlamentu Europejskiego, tym samym kończąc 20-letnią służbę społeczną w polskim Sejmie. 25 maja 2014 r. Janusz Zemke ponownie uzyskał mandat do Parlamentu Europejskiego w okręgu nr 2 zdobywając 62.118 głosów. Tak dobry wynik dał koalicji SLD-UP 21% w regionie. Z deklaracji wyborczych składanych w 2009 r. oraz dokonań w toku całej kadencji w Parlamencie Europejskim (2009-2014) poseł rozliczył się w opracowaniu "Parlament to rozwiązywanie problemów", z którym można zapoznać się TUTAJ.

Od powstania partii jest członkiem Sojuszu Lewicy Demokratycznej, obecnie członkiem Rady Krajowej i Zarządu Krajowego SLD.

Janusz Zemke należy do najbardziej popularnych ludzi w regionie kujawsko-pomorskim. W 2004 r. wyróżniony medalem im. Kazimierza Wielkiego za zasługi dla Bydgoszczy, w 2009 r. – medalem za zasługi dla powiatu golubsko-dobrzyńskiego oraz za zasługi dla LOK. Znalazł się wśród 15 osób, wyróżnionych statuetką przez "Express Bydgoski" z okazji 15-lecia dziennika. W plebiscytach przedwyborczych „Nasz człowiek w parlamencie” i „Mój człowiek na Wiejskiej” plasował się w czołówce, podobnie jak w corocznych rankingach tygodnika „Polityka” na najskuteczniejszego parlamentarzystę. W edycji rankingu 2009 r., w kategorii dla wybranych do Europarlamentu, wygrał zdecydowanie konkurencję pn. „Kogo będzie najbardziej brakowało w polskim parlamencie” i doceniony został za kompetencję i rzeczowość wystąpień publicznych.

Utrzymuje stałe kontakty z wyborcami, odbywając liczne spotkania we wszystkich powiatach województwa. Przenosząc się na lato do domku na działce w Borach Tucholskich może nie tylko być bliżej rodzinnych stron, ale także uprawiać swoje hobby – wędkarstwo.