Krystian Łuczak

Urodzony: 20 listopada 1949

Stan cywilny: żonaty

Rodzina: żona Lidia oraz córki: Ilona i Katarzyna

Ukończone Szkoły: Akademia Nauk Społecznych w Warszawie na Wydziale Społeczno - Politycznym

Działalność społeczno - polityczna:

W latach 1973–1975 był przewodniczącym Zarządu Miejskiego Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej, a od 1975 do 1976 sekretarzem Rady Wojewódzkiej Federacji Socjalistycznych Związków Młodzieży Polskiej. Od 1968 do 1990 był członkiem Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Od 1976 do 1981 piastował urząd I sekretarza Komitetu Miejsko-Gminnego w Lubrańcu. Od 1981 do 1989 pełnił funkcję I Sekretarza KW PZPR we Włocławku. Należał później do Socjaldemokracji Rzeczypospolitej Polskiej, a w 1999 przystąpił do Sojuszu Lewicy Demokratycznej. W 2003 został przewodniczącym struktur tej partii w województwie kujawsko-pomorskim.

Od 1998 do 2001 sprawował funkcję wiceprzewodniczącego sejmiku kujawsko-pomorskiego. W latach 2001–2007 sprawował mandat posła na Sejm IV i V kadencji. W wyborach parlamentarnych startował z listy SLD w okręgu toruńskim, uzyskując 5824 głosy. W przedterminowych wyborach w 2007 ubiegał się o reelekcję z listy Lewicy i Demokratów (uzyskał 6312 głosów). W 2010 ponownie został radnym województwa, a w roku 2012 wydłużyła się jego kadencja na stanowisku Przewodniczącego Rady Wojewódzkiej SLD Województwa Kujawsko – Pomorskiego.

Zainteresowania: muzyka, sport

Sam o sobie: Jestem człowiekiem niezwykle aktywnym, którego pochłania i pasjonuje działalność społeczno - polityczna. W wolnych chwilach uwielbiam odpoczywać w towarzystwie mojej rodziny: żony, dwóch córek, a w szególności czwórki wnucząt.

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C