Krystyna Łybacka

ŁYBACKA, Krystyna Maria, polityk, dr nauk matematycznych, nauczyciel akademicki; ur. 10 lutego 1946 r. w Jutrosinie (pow. Rawicz); zamężna. Absolwentka Wydziału Matematyczno - Fizyczno - Chemicznego Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu. W 1976 obroniła pracę doktorską w Instytucie Matematyki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Od 1968 jest nieprzerwanie pracownikiem naukowo - dydaktycznym Instytutu Matematyki Politechniki Poznańskiej. Od roku 1991 posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej I, II i III, IV, V ,VI i VII Kadencji. Zaangażowana w pracach Sejmowych Komisji: Edukacji, Nauki i Młodzieży i  Spraw Wewnętrznych. Przewodnicząca Podkomisji Stałej ds. Nauki i Szkolnictwa Wyższego. W gabinecie Leszka Millera (2001 – 2004) pełniła funkcję Ministra Edukacji Narodowej i Sportu. W obecnej kadencji Sejmu wiceprzewodnicząca Klubu Parlamentarnego Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

Wielokrotnie nagradzana: trzykrotna nagroda resortowa, Złoty Krzyż Zasługi, Złota Odznaka ZNP, liczne odznaczenia regionalne. Za działalność na rzecz polsko-francuskiej wymiany parlamentarnej odznaczona przez prezydenta Chiraca. Wyróżniona przez Towarzystwo im. Hipolita Cegielskiego statuetką Hipolita dla Lidera Pracy Organicznej.

Konsekwentna i życzliwa w działaniu, uparta optymistka, ceni prawdomówność, mądrość i uczciwość. Obca jest jej nienawiść i polityczna obłuda. Interesuje się również: literaturą, filozofią, teatrem i malarstwem. Lubi piesze wędrówki.
  • Adres:
    Biuro Poselskie: ul. Piekary 17, 61-823 Poznań
  • Telefon:
    tel :61-852-48-21
    Krystyna.Lybacka@sejm.pl
  • www:
    www.lybacka.pl

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C