Janusz Zemke

Janusz ZEMKE był przez ponad dwadzieścia lat (7 kadencji) posłem lewicy w polskim Sejmie, a obecnie (od 2009 roku) jest członkiem grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim. 25 maja 2014 r. Janusz Zemke ponownie uzyskał mandat do Parlamentu Europejskiego w okręgu nr 2 zdobywając 62.118 głosów. Tak dobry wynik dał koalicji SLD-UP 21% w regionie.

Eurodeputowany pracuje w następujących Komisjach PE: Transportu i Turystyki (TRAN) oraz Spraw Zagranicznych (AFET). Jest również członkiem stałej Podkomisji Bezpieczeństwa i Obrony (SEDE). W działalności parlamentarnej i społecznej, poseł kieruje się rozumieniem lewicowości, głównie jako wyrównywaniem szans. Dlatego poza domaganiem się tych szans dla Polski w Unii Europejskiej (co stale akcentuje w swoich wystąpieniach i interpelacjach poselskich) realizuje liczne programy społeczne w regionie kujawsko-pomorskim, np. dla dzieci z niezamożnych rodzin (zajęcia "Learning English is Fun"), studentów (staże i praktyki europejskie) oraz osób z pokolenia 50+ (kursy „Komputer oknem na świat”).

Szczegółowe informacje i materiały dotyczące działalności Janusza Zemke można znaleźć na stronie internetowej pod adresem www.janusz-zemke.pl.
  • Adres:
    BYDGOSZCZ (dyrektor Ireneusz Nitkiewicz, zastępca dyrektora Beata Krajewska, asystenci Tomasz Puławski, Zbigniew Welenc) ul. Gdańska 10, 85-006 Bydgoszcz tel.: 52 552 96 85,  fax: 52 552 97 23 e-mail: biuro.zemke@gmail.com
  • Telefon:
    biuro.zemke@gmail.com
  • www:

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C