Anka Grzywacz

Jestem członkinią Krajowego Komitetu Wykonawczego SLD, gdzie doradzam Sekretarzowi Generalnemu w sprawach związanych z równouprawnieniem, zwalczaniem dyskryminacji, relacjami między państwem a Kościołem i w sprawach międzynarodowych. Wcześniej pełniłam w SLD funkcję Sekretarz Wykonawczej ds. Międzynarodowych pod kierownictwem Jolanty Szymanek-Deresz, a później prof. Longina Pastusiaka. Jestem też Sekretarz Generalną Forum Równych Szans i Praw Kobiet SLD.

Urodziłam się w 1981 r. w Lublinie. Studiowałam lingwistykę stosowaną na Uniwersytecie Warszawskim, a także podyplomowo seksuologię kliniczną pod kierunkiem prof. Zbigniewa Lwa Starowicza w Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania w Warszawie. Obecnie kształcę się w szkole trenerskiej, ukończyłam również kurs retoryki praktycznej i krytyki w PAN-ie. Od ośmiu lat pracuję jako tłumaczka. Władam biegle językiem angielskim oraz znam w stopniu komunikatywnym język niemiecki, uczę się języka francuskiego.

Od ponad dziesięciu lat jestem zaangażowana w działalność społeczną na rzecz praw kobiet, szczególnie w walkę o liberalizację prawa aborcyjnego i większą dostępność antykoncepcji, jestem także edukatorską seksualną. Brałam udział i zabierałam głos na licznych konferencjach i seminariach w kraju i za granicą, m.in. w Parlamencie Europejskim w Brukseli. Dla przyjemności biegam i praktykuję jogę.
  • Adres:
    bsz@sld.org.pl
  • Telefon:
    bsz@sld.org.pl
  • www:
    www.sld.org.pl

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C