Aleksandra Stanusz

Urodziłam się 29 grudnia 1978 roku w Prudniku na Opolszczyźnie. Mając 19 lat przeprowadziłam się do Chorzowa, rodzinnego miasta ojca i dziadków. Medyczne Studium Zawodowe ukończyłam w Zabrzu. Od 1999 roku pracuję w różnych placówkach służby zdrowia na terenie Śląska. W działalności społecznej moim głównym priorytetem - z racji zawodowych doświadczeń - jest przeciwdziałanie dalszej zapaści służby zdrowia i zasadnicza poprawa opieki medycznej nad chorymi. Moje poglądy i konkretne propozycje wyrażałam dobitnie także w ostatnich wyborach parlamentarnych kandydując do Senatu Rzeczypospolitej z listy SLD pod hasłem: „ Z sercem do ludzi!”

W roku 2011 nastąpiły znaczące wydarzenia w moim życiu osobistym. Ukończyłam studia na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego (specjalizacja - socjologia reklamy i komunikacja społeczna) oraz powierzono mi funkcję sekretarza Rady Miejskiej Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Chorzowie.

W marcu bieżącego roku zostałam wybrana przewodniczącą miejskich struktur partyjnych w Chorzowie. Podjęliśmy z grupą aktywnych działaczy SLD nowe inicjatywy i działania we współpracy ze związkami zawodowymi i innymi organizacjami społecznymi.  Jestem członkinią Śląskiej Rady Wojewódzkiej oraz Rady Krajowej SLD. Przewodniczę również zakładowej organizacji związkowej Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Techników Medycznych Elektroradiologii w Szpitalu Miejskim w Sosnowcu.

W chwilach wolnych od pracy i innych obowiązków lubię czytać książki, chodzę po górach, pływam, zbieram stare fotografie, odnotowuję w swoich zapiskach mądre, ciekawe myśli.  Takie jak ta napisana przez Tadeusza Kotarbińskiego: „Wołają: kto pierwszy, ten lepszy - a powinno być odwrotnie”.

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C