Katarzyna Bernadetta Olszewska

Urodziłam się 29 lipca 1980 roku. Z wykształcenia jestem prawnikiem, ukończyłam Wydział Prawa i Administracji na Uniwersytecie Warszawskim. Tematem mojej pracy magisterskiej była „Wolność słowa w kampanii wyborczej”.

Z polityką jestem związana od wielu lat, pierwsze kroki stawiałam w 2000 roku w sztabie kandydata na Prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego. W SLD od 2001 roku, aktywnie uczestniczyłam w ówczesnej kampanii parlamentarnej. Od 2005 roku jako członek Krajowego Komitetu Wykonawczego SLD kieruję Biurem Obsługi Prawnej w Sojuszu. Wielokrotnie (w wyborach parlamentarnych 2007, do Europarlamentu 2009, samorządowych 2010, parlamentarnych 2011) pełniłam funkcję Pełnomocnika Wyborczego Komitetu Wyborczego tworzonego z udziałem SLD. W 2010 roku byłam Pełnomocnikiem Kandydata na Prezydenta RP Grzegorza Napieralskiego. Od 2011 roku pełnię funkcję Sekretarza Krajowego Sądu Partyjnego SLD.
Podczas kampanii sprawozdawczo- wyborczej poprzedzającej V Kongres SLD brałam aktywny udział w pracach Komisji Statutowej oraz pełniłam funkcję Sekretarza Komisji Wyborczej powołanej do przeprowadzenia powszechnych wyborów Przewodniczącego SLD.

Szczególnie bliski jest dla mnie samorząd, w 2010 zostałam radną z listy SLD i Wiceprzewodniczącą Rady Dzielnicy Praga-Południe m.st. Warszawy.
Z zamiłowania sportowiec amator – startuję w zawodach rowerowych MTB, w 2011 roku zostałam Mistrzynią Warszawy Samorządowców w Kolarstwie Górskim.  Biorę udział w biegach ulicznych, wiosną 2012 biegłam w Półmaratonie Warszawskim. Staram się regularnie dbać o sprawność i kondycję fizyczną, gdyż to przekłada się na energię do działania politycznego. W wolnych chwilach fotografuję i zajmuję się edycją zdjęć.

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C