Joanna Senyszyn

Prof. zw. dr hab. nauk ekonomicznych Joanna Senyszyn. Wiceprzewodnicząca SLD (2005-2008 i od 2011 r.) Posłanka na Sejm IV, V, VI kadencji (2001-2009), deputowana do Parlamentu Europejskiego VII kadencji (2009-2014), gdzie była wiceprzewodniczącą Podkomisji Praw Człowieka. W 2003 r. z jej inicjatywy powstał, iberalizujący prawo antyaborcyjne, projekt ustawy o świadomym rodzicielstwie, który był wielokrotnie składany w Sejmie. W 2004 r. napisała także projekt ustawy o finansowaniu in vitro ze środków NFZ.

Od 1975 r. bez przerwy jest pracownikiem naukowo dydaktycznym Uniwersytetu Gdańskiego, gdzie przeszła wszystkie szczeble kariery naukowej (od starszego asystenta do profesora belwederskiego, którym jest od 1996 r.) Autorka 7 książek, 200 artykułów i referatów naukowych z zakresu marketingu, poziomu życia i konsumpcji, praw człowieka, ochrony zwierząt. Wypromowała ponad 600 magistrów i 6 doktorów. W 2004 r. została pierwszym rektorem pierwszej prywatnej uczelni w Trójmieście (Wyższej Szkoły Administracji i Biznesu w Gdyni). W latach 1996-2002, przez dwie kadencje była dziekanem Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego. W latach 2000-2012 - kierownikiem Katedry Badań Rynku. Obecnie wykłada prawa człowieka i marketing polityczny na studiach licencjackich, magisterskich i doktoranckich.

Wieloletnia działaczka na rzecz praw kobiet, dzieci, osób LGBT, zwierząt. Założycielka stowarzyszenia "Polka Potrafi", które prowadzi dla kobiet szkolenia pod hasłem "Jak lepiej, mądrzej i przyjemniej źyć". W latach 90. przewodnicząca Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Gdyni. Od 1999  r. przez dwie kadencje członkini Krajowej Komisji Etycznej ds Doświadczeń na Zwierzętach przy PAN.

Znana blogerka (od 2006 r. jej blog na Onecie ma 7 mln wejść), felietonistka "Faktów i Mitów" (2004-2015), gdzie prowadziła stałą rubrykę Katedra prof. Joanny S. i opublikowała  560 politycznych felietonów.
Bardzo aktywna w mediach społecznościowych - FB, TT. Życiowe motto: "Polka potrafi".

Za pracę naukową i dydaktyczną odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi (1994) oraz Medalem Komisji Edukacji Narodowej.  Wielokrotnie nagradzana, jako polityk, m.in. otrzymała dwukrotnie "Lustro Szkła Kontaktowego" (2006 i 2009) dla najbardziej lubianego polityka roku. W 2005 r. głosami internautów została wybrana  Feministką Roku i otrzymała statuetkę Ośkara 2005.

• Adres:
    www.senyszyn.eu
  • Telefon:
    senyszyn@wp.pl
  • www:
    www.senyszyn.eu

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C