Leszek Aleksandrzak

Z wykształcenia jest magistrem historii, ukończył studia na Wydziale Filozoficzno-Historycznym Uniwersytetu Łódzkiego. Odbył podyplomowe studia w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej (organizacja i zarządzanie oświatą). W drugiej połowie lat 70. pracował jako nauczyciel, następnie był etatowym pracownikiem Związku Harcerstwa Polskiego. Od 1990 do 1998 pozostawał zatrudniony w przedsiębiorstwach budowlanych. W 1999 został wiceprzewodniczącym Rady Ochotniczej Straży Pożarnej. W 1977 wstąpił do Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Od 1987 do 1990 był kierownikiem wydziału Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Kaliszu. W latach 1998–2007 zasiadał w radzie powiatu kaliskiego, pełniąc przez dwie kadencje (od 1998 do 2006) funkcję starosty. W 2001 i 2005 bez powodzenia kandydował do Sejmu. W wyborach parlamentarnych w 2007 uzyskał mandat poselski z listy koalicji Lewica i Demokraci, otrzymując w okręgu kaliskim 16 508 głosów. W kwietniu 2008 został członkiem Klubu Poselskiego Lewica (we wrześniu 2010 przekształconego w KP SLD). W wyborach w 2011 z powodzeniem ubiegał się o reelekcję, dostał 9941 głosów.

Pełnione funkcje:
Poseł VII Kadencji Sejmu RP
Wiceprzewodniczący Klubu Poselskiego SLD
Przewodniczący Rady Wojewódzkiej SLD w Poznaniu.

Odznaczenia:
• Złoty Krzyż Zasługi
• Srebrny Krzyż Zasługi
• Brązowy Krzyż Zasługi
• Złota Odznaka Zasłużony dla Ochrony Przeciwpożarowej

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C