Jerzy Wenderlich

Poseł na Sejm RP II, III, IV, V, VI i VII kadencji, wicemarszałek Sejmu VI /od 2010 r./ i VII kadencji. Przynależność klubowa: Klub Poselski Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Urodzony 22 kwietnia 1954 r. w Toruniu. Z zawodu dziennikarz. Studiował na Wydziale Pedagogicznym Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Bydgoszczy /dziś Uniwersytet Bydgoski im. Kazimierza Wielkiego/. W latach 1982-1984 studiował na Podyplomowym Studium Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.

W latach 1979-1981 redaktor naczelny studenckiej gazety „Meritum” oraz kierownik Pomorsko-Kujawskiego Oddziału „Kuriera Studenckiego”; w latach 1982-1983 pracował w gospodarstwie ogrodniczym ojca; od 1983 dziennikarz w „Gazecie Pomorskiej”; 1992-93 twórca i redaktor naczelny Tygodnika Telewizyjnego.

W latach 90-tych przewodniczący Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy RP oraz wiceprezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy RP. W latach 1993-2001 członek sejmowej Komisji Kultury i Środków Przekazu, a w latach 2001-2005 przewodniczący sejmowej Komisji Kultury i Środków Przekazu. W drugiej kadencji przewodniczący Podkomisji ds. Przekształcenia Polskiej Agencji Prasowej. Przewodniczył m. in. polsko-bułgarskiej i polsko-pakistańskiej grupie bilateralnej.

Przez wiele lat członek stałej polskiej delegacji do Zgromadzenia Parlamentarnego NATO i zastępca członka stałej polskiej delegacji do Zgromadzenia Unii Zachodnio-Europejskiej. W latach 2003-2004 obserwator w Parlamencie Europejskim, a w roku 2004 również eurodeputowany – członek Parlamentu Europejskiego. Był n. in. pierwszym przewodniczącym Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej SLD. Od 2002 do 2005 r. rzecznik prasowy SLD.  Autor książki „Jak zostać ministrem”. Odznaczony srebrnym medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.

Włada językiem angielskim.

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C