Tomasz Nesterowicz

Nazywam się Tomasz Nesterowicz, mam 42 lata, z wykształcenia jestem historykiem. Studiowałem  na Uniwersytecie Zielonogórskim, na którym również prowadziłem zajęcia jako doktorant, pracowałem w Biblotece Uniwersyteckiej i założyłem Bractwo Rycerskie. Jako uczeń, a potem student, imałem się długiej listy zajęć i prac. Między innymi zgłębiałem tajniki budowy gitar i skrzypiec, by ostatecznie zająć się kowalstwem, którego potem nauczałem w Wojewódzkim Ośrodku Kształcenia Zawodowego. Organizowałem również imprezy masowe, w tym charytatywne. Za działalność charytatywną na rzecz Hospicjum  im. "Lady Ryder of Warsaw" zostałem uhonorowany "Złotym Sercem".

Działalność charytatywna i skala potrzeb Polaków z jaką stykałem się na codzień uzmysłowiła mi, że moja działalność jest jak zatykanie palcem pękającej tamy i konieczna jest naprawa Państwa, które stało się niewydolne. Swiadomość tego była impulsem który skierował mnie do polityki i wstąpienia w szeregi SLD. Od początku zaangażowałem się w partyjne życie, nie tylko na szczeblu regionalnym, gdzie pełniłem różne funkcje, ale także krajowym. Byłem współzałożycielem Platformy Socjalistycznej, pracowałem w ogólnopolskich kampaniach wyborczych i współpracowałem z lewicowymi pismami, między innymi z "Dziś".

Moja aktywność na szczeblu regionalnym zaoowocowała poprowadzeniem zwycięskich kampanii wyborczych, w latach 2006 i 2010, obecnego Prezydenta Zielonej Góry. Po zwycięskiej kampanii wyborczej w 2006 roku rozpocząłem pracę w Urzędzie Miasta początkowo jako rzecznik, a potem szef biura Prezydenta Miasta. W wyborach samorządowych w roku 2010 uzyskałem mandat Radnego, zostałem Przewodniczącym 10-cio osobowego Klubu Radnych SLD w Radzie Miasta i zmieniłem miejsce zatrudnienia na Zielonogórski Ośrodek Kultury.

Pracując w Urzędzie Miasta jak i Zielonogórskim Ośrodku Kultury zajmowałem się także organizacją dużych imprez telewizyjnych, kampanii reklamowych i różnych działań promocyjnych. Jeśli oglądaliście kiedyś telewizyjny koncerty z Zielonej Góry, lub odwiedzaliście Winobranie zielonogórskie, to obserwowaliście efekty mojej pracy. Pełniłem funkcję Dyrektora Festiwalu Piosenki Rosyjskiej w Zielonej Górze i koordynatora jego odpowiednika po stronie rosyjskiej Festiwalu Piosenki Polskiej ostatnio raz zorganizowanego w Kaliningradzie. Obie imprezy w praktyce budowałem od podstaw. Organizacja ich była dużym wyzwaniem, ponieważ wymagała koordynacji wielu podmiotów zarówno w Polsce, jak i w Rosji w niezwykle zmiennym i napiętym środowisku relacji polsko-rosyjskich. Za swoją działalność zostałem odznaczony przez Ministra Spraw Zagranicznych RP Medalem "Bene Meritto" za wzmacnianie roli Polski na arenie międzynarodowej. Budowę podobnego projektu telewizyjnego rozpocząłem z Gruzją. Działania te przerwała utrata przeze mnie pracy.

W wyborach samorządowych, które w Zielonej Górze odbyły się w tym roku, startowałem  z listy SLD, nie zaś z listy Prezydenta, który przestał być członkiem SLD i wystartował samodzielnie. W trakcie kampanii wyborczej zostałem zwolniony z pracy, podobnie stało się  z dwoma moimi kolegami, którzy także pozostali wierni SLD. W wyborach uzyskałem mandat Radnego. Jestem jedynym Radnym SLD w Radzie Miasta. Pełnię funkcję Przewodniczącego Rady Miejskiej SLD w Zielonej Górze.

Wystartowałem w wyborach na funkcję Przewodniczącego Krajowego, ponieważ nie mam zamiaru pozwolić na unicestwienie SLD i chcę jego odbudowy jako partii lewicowej, skoncentrowanej na realizacji lewicowego programu. Byłem jednym z sygnatariuszy "Listu 50-ciu", ponieważ chciałem uchronić SLD przed ewidentnie nadciągającą klęską w wyborach parlamentarnych. To jak władze SLD potraktowały List i jego sygnatariuszy dobitnie mi pokazało, że jeżeli chcę zmian, to muszę je wprowadzić sam. Mam zamiar poprowadzić SLD do zwycięstwa wyborczego i sprawowania rządów w Polsce.

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C