Cezary Olejniczak

Urodziłem się  12 października 1972 w Łowiczu.  Mieszkam w Starym Waliszewie, gmina Bielawy w powiecie łowickim. Po ukończeniu Technikum Ogrodniczego w Sochaczewie podjąłem studia w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie na kierunku : Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze i Polityczne - magister (1999), następnie w Warszawskiej  Szkole Zarządzania Nieruchomościami oraz Podyplomowe Studia Wyceny Nieruchomości (2001) - studia podyplomowe.

W latach 2002-2007 pracowałem w Agencji Rynku Rolnego na stanowisku dyrektora Oddziału Terenowego w Łodzi. W tym czasie wprowadzono kwoty mleczne oraz m.in. program „szklanka mleka”.  W 2008-2009 pracowałem na stanowisku Dyrektora Zakładu Graminex w Piotrkowie Trybunalskim. Od 1998 prowadzę własne gospodarstwo rolne ukierunkowane na produkcję czarnej porzeczki oraz aronii.

Jestem założycielem  i obecnie Prezesem  Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Waliszew i Okolic. Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Waliszew i Okolic formalnie powstało 10 lutego  2002 roku. Impulsem  jej powstania była likwidacja Szkoły Podstawowej w Waliszewie przeprowadzona przez ówczesną Radę Gminy Bielawy. Inicjatorami  powstania Stowarzyszenia byli mieszkańcy okolicznych miejscowości z terenu gminy Bielawy i Głowno. Obecnie Stowarzyszenie prowadzi Zespół Szkół w skład którego wchodzi:  Przedszkole, Szkoła Podstawowa oraz Gimnazjum.  Nauka w  placówce jest bezpłatna. Obecnie do Zespołu Szkół uczęszcza 140 dzieci, które osiągają bardzo dobre wyniki w nauce. Od najmłodszych lat  jestem członkiem  Ochotniczej Straży Pożarnej w Starym Waliszewie, a obecnie Prezesem.  Działam także w strukturach gminnych  oraz powiatowych związku OSP RP.

W latach 1998–2002 byłem  radnym gminy Bielawy. W roku 2010 zostałem radnym Sejmiku Województwa Łódzkiego z okręgu obejmującego powiaty: łowicki, zgierski, łęczycki i kutnowski. W 2011 roku  kandydowałem  w wyborach parlamentarnych z ostatniego miejsca na liście komitetu wyborczego SLD w okręgu sieradzkim i uzyskałem mandat poselski. W Sejmie zasiadam w Komisjach: Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Gospodarki.  Jestem członkiem licznych podkomisji oraz zespołów parlamentarnych. Jestem członkiem Sojuszu Lewicy Demokratycznej, w którym pełnię funkcję członka Rady Powiatowej SLD w Łowiczu i członka Rady Krajowej SLD.

Żonaty, ojciec dwóch synów. Interesuję się sportem, szczególnie  piłką  nożną i lekkoatletyką ,  lubię piesze wędrówki po polskich górach.

• Adres:
    Biuro Poselskie ul Mostowa 4 99-400 Łowicz Tel: +48 46 838 6057 biuro@cezary-olejniczak.pl www.cezary-olejniczak.pl
  • Telefon:
    biuro@cezary-olejniczak.pl
  • www:
    www.cezary-olejniczak.pl

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C