Blogosfera

Smoleński dreszczowiec!

Data dodania: 2017-04-13 12:47

Za nami siódma rocznica katastrofy smoleńskiej. Z szacunku dla ofiar i ich rodzin postanowiłem odczekać kilka dni i dopiero dziś napisać co myślę o poniedziałkowych obchodach, upamiętniających zmarłych w feralnym locie.

Nigdy nie miałem żadnych watpliwości, że wszystkie ofiary katastrofy smoleńskiej powinny być otaczane taką samą czcią, bez względu jakie środowisko reprezentowały i jakie miały poglądy. Niestety politykom PiS takie wartości są obce i postanowili podzielić zmarłych oraz ich rodziny na lepszy i gorsz sport. Najbardziej wyrazistym przykładem takich działań jest Izabela Jaruga-Nowacka. Wicepremier polskiego rzadu, została wygumkowana z historii i zabrakło dla niej miejsca na tablicy upamiętniającej ofiary katastrofy, odsłoniętej w Kancelarii Premiera. O Jerzym Szmajdzińskim ministerstwo obrony pamięta rownież w stopniu znikomym, a w Kancelarii Prezydenta o Jolancie Szymanek-Deresz zapomniano w ogóle.

Zamiast szacunku i zwykłej przyzwoitości, mamy rewelacje podkomisji powołanej przez ministra Macierewicza, z oczywistą tezą że 10 kwietnia 2010 roku w samolocie wybuchła bomba! Ilośc pogardy jaką wylewają na myślących ludzi pseudonaukowcy z wspomnianej komisji jest wręcz porażająca. Ktoś kto w taki sposób manipuluje faktami i ohydnie kłamie, powinien być dożywotnio pozbawiany wszelkich stopni i tytułów naukowych.

Marzy mi się, aby 10 kwietnia stał się naszym drugim polskim 1 listopada. Dniem, w którym skupiamy się na zmarłych, mówimy o nich dobrze, lub wcale. Bez płomiennych mów dzielących Polaków na lepszych i gorszych. Bez dziwnych konferencji dziwnych gremiów, które za wszelką cenę chcą udowodnić swoja niezbędność. Za to z powagą wspominając ludzi, którzy zginęli służąc swojej Ojczyźnie!

Zobacz profil polityka: Krzysztof Gawkowski