Blogosfera

Joanna Senyszyn: Na klęczkach za ochłapy

Data dodania: 2015-06-24 14:37

Tragicznym dla Polski dziedzictwem pontyfikatu JPII jest uległość władzy wobec kleru. Wynika ona nie tyle z wiary i bałwochwalczej miłości do papieża-Polaka, co z interesu.

Przemawiać w kampanii z ambony jest taniej i skuteczniej niż na wiecu. Złapać hostię w locie bardziej widowiskowo i medialnie niż pana Boga za nogi. A że za wszystko trzeba płacić, politycy wszelkiej maści gną karki przed klerem, dają Kościołowi kasę z budżetu, boją się poprzeć ustawę o związkach partnerskich czy o in vitro. Wolą na klęczkach i na wyprzódki łasić się do purpuratów. W zamian dostają ochłapy i pierścień do ucałowania. Za bezprawną ratyfikację konkordatu, prezydent Kwaśniewski przejechał się papamobile. Za prokościelne kierowanie Trybunałem Konstytucyjnym, jego prezes dostał krzyż za zasługi dla Kościoła i papieża. Z kolei PiS i jego kandydaci na wszystko mają codzienną, bezpłatną promocję w Radiu Maryja i z ambon.

Jest żenujące i zawstydzające, że podczas oficjalnych wizyt polscy politycy w półprzyklęku całują papieża po rękach. Dlatego polecam w kontaktach z klerem wszystkich szczebli świecką, godną postawę :-)

Zobacz profil polityka: Joanna Senyszyn