Blogosfera

Krzysztof Gawkowski: Zielone światło dla jedności lewicy

Data dodania: 2015-06-22 09:11

Proces konsolidacji lewicy przed wyborami parlamentarnymi przyspieszył. Środowe spotkanie zorganizowane w OPZZ pod auspicjami Jana Guza zakończyło się powołaniem zespołu organizacyjnoprogramowego i to znakomita decyzja, która wlała nadzieję w serca wielu wyborców lewicy. Sobotni zarząd SLD dał zielone światło dla budowy jednej listy lewicy. Powołano sztab wyborczy pod przewodnictwem Włodzimierza Czarzastego. Paulina Piechna-Więckiewicz reprezentuje Sojusz w zespole Programowym przy OPZZcie i jednocześnie kierując pracami nad programem wyborczym wewnątrz partii. Chcemy, aby nasz program skupiał się na kwestiach bytowych. Będziemy walczyć o podniesienie wysokości emerytur, podniesienie płacy minimalnej do 2500 zł i wprowadzenie godzinowej płacy minimalnej w wysokości 15 zł.

Zaprezentujemy prawdę historyczną na temat PRL, bo jeśli przedstawicieli lewicy zabraknie w przyszłym Sejmie to już nikt nie upomni się o godność ludzi Polski Ludowej. A prawicowych szaleńców w nowym Sejmie nie zabraknie. Będziemy walczyć z komercjalizacją i prywatyzacją służby zdrowia i edukacji, broniąc opiekuńczych funkcji państwa. Nie damy sprywatyzować służby zdrowia i nie pozwolimy na łamanie konstytucyjnej zasady rozdziału państwa od kościoła. Powołaliśmy też Komitet Referendalny „Stop JOW-om". Na jego czele stoi poseł Zbigniew Zaborowski. Jako jedyni z otwartą przyłbicą stawimy czoło Kukizowi i stojącym za nim lobby, które chce rozmontować polską demokrację. JOW-y to najkrótsza droga do ukrainizacji Polski i wpuszczenia do Sejmu powiatowych oligarchów. JOW-y to niszczarka do głosów mniejszości, które nie będą reprezentowani, gdy wprowadzona zostanie zasada „zwycięzca bierze wszystko”. Powiemy tę prawdę prosto w oczy i będziemy ścierać się nie tylko z Kukizem, ale również z Platformą. Partia władzy brzydko się chwyta, na pięć minut przed swoim upadkiem popierając Jednomandatowe Okręgi Wyborcze. PO-Kukiz to koalicja z piekła rodem.

Zobacz profil polityka: Krzysztof Gawkowski