Joński: Bartku, wstydu oszczędź! Odejdź!

dodano 2013-12-18 11:32 w kategorii: Kraj

Politycy SLD po raz kolejny zaapelowali do premiera Donalda Tuska i samego Bartosza Arłukowicza, by minister zdrowia odszedł z resortu. Ich zdaniem dymisja prezes NFZ Agnieszki Pachciarz jest przykrywką dla ministra Arłukowicza dla jego bezradności. SLD jeszcze przed świętami chce zwołania nadzwyczajnego posiedzenia Komisji Zdrowia.
- Dzisiaj na biurku premiera Donalda Tuska powinien znaleźć się inny wniosek - wniosek o odwołanie Bartosza Arłukowicza z funkcji ministra zdrowia. To on przez ostatnie dwa lata odpowiadał za resort. Przez ostatnie dwa lata sytuacja w służbie zrowia się pogarsza. Wydłużają sie kolejki, jest coraz mniej lekarzy i pielęgniarek - mówił rzecznik Sojuszu Dariusz Joński. - A pan minister aby odwrócić od siebie uwagę składa wniosek o odwołanie pani prezes NFZ - dodał.
SLD jeszcze w środę zgłoszą wniosek o zwołanie jeszcze przed świętami nadzwyczajnego posiedzenia sejmowej Komisji Zdrowia. Powód: pogarszająca się sytuacja w służbie zdrowia oraz wyjaśnienie, dlaczego minister Arłukowicz odwołał szefową Narodowego Funduszu i dlaczego sam przez ostatnie dwa lata nic nie zrobił, by sytuacja sie poprawiła.
- Najlepszym prezentem na święta dla wszystkich pacjentów byłoby, gdyby Bartosz Arłukowicz zrezygnował z funkcji ministra zdrowia - podkreslił Joński. I zaapelował do Arłukowicza: - Bartku, wstydu oszczędź! Odejdź!
Z kolei rzecznik SLD ds. służby zdrowia Marek Balicki zaznacza, że na narastającym kryzysie coraz bardziej traca pacjenci. - Rząd proponuje nam grę pozorów. Z jednej strony premier kilka dni temu na konwencji PO powiedział, że oczekuje od ministra zdrowia w ciągu kilku miesięcy przygotowania tego, co nie było przygotowane przez dwa lata. A z drugiej strony minister Arłukowicz wchodzi w rozgrywki personalne i zamiast reformować NFZ, tak jak to zapowiadał, zdecydował się na to, co jest prostsze, czyli złożenie wniosku o odwołanie prezes NFZ - ocenił były minister zdrowia. Balicki wytyka Arłukowiczowi, że mimo zapowiedzi, przez dwa lata Arłukowicz nie przygotował choćby samych założeń do projektu ustawy decentralizującej NFZ. Nie ma też pomysłu na zwiększenia wpływów na służę zdrowia. - Premier powinien posłuchać ekspertów, którzy mówią, że Arłukowicz nie nadrobi juz zaległości - skwitował Balicki.

Po południu minister Arłukowicz tłumaczył powody, dla których chce odwołać prezes Pachciarz. Skrytykował ją za to, że ciągle źle funkcjonuje system weryfikacji osób nieubezpieczonych. Politycy SLD od samego początku krytykowali system eWUŚ. Powód:  jest wadliwy i kosztowny. Wprowadzony jedynie po to, by nie dopuścić nieubezpieczonych do korzystania z publicznej opieki zdrowotnej. Ale takich osób jest tylko 2,5 proc. A koszt systemu ewidencji ubezpieczonych to aż 230 mln zł rocznie. Lepiej i taniej byłoby objąć prawem do świadczeń wszystkich pacjentów z obywatelstwem polskim, mieszkającymi w Polsce.