Krakuska Senyszyn w Teatrze Nowym

dodano 2013-12-02 06:26 w kategorii: Ludzie

W Małopolskim Ogrodzie Sztuki o dawnym i dzisiejszym Krakowie oraz zwyczajach mieszkańców i polityków krakowskiego magistratu, opowiadali artyści Teatru Nowego w niezwykłym spektaklu-koncercie "Krakowiacy" w reżyserii Piotra Siekluckiego. W premierze udział wzięli: Robert Makłowicz, Edward Linde-Lubaszenko, Beata Linde, Piotr Sieklucki oraz Zespół Pieśni i Tańca "Krakowiacy". Całości dopełniała muzyka na żywo w wykonaniu Tareka Tafesha, Pawła Harańczyka, Łukasza Marka i Pawła Kuźmicza.

Premiera Teatru Nowego to studium codzienności, poszukiwanie esencji i duszy Krakowa. Etnograficzne opracowania Seweryna Udzieli (etnograf i badacz kultury ludowej małopolski) i Oskara Kolberga (etnograf, folklorysta i kompozytor) zostały połączone z współczesnymi tekstami piosenek i muzyką ludową w nowoczesnej aranżacji i artefaktami małopolskiej cywilizacji (meleksy jak Rolls-Royce). Dało to niezwykle ciekawy obraz Krakowa i jego mieszkańców. Piotr Sieklucki brawurowo wyśpiewał duszę Krakusa.

Spektakl zadziwia, czaruje, skłania do myślenia i zadumy. To kolejna znakomita premiera Teatru Nowego w Krakowie. Wielki brawa.

Po spektaklu Teatr Nowy zaprosił przyjaciół na urodziny kulinarnego maestro, Roberta Makłowicza. Były życzenia,  koncert wiolonczelowy, wspaniałe smakołyki i cudowna atmosfera. Drogi Robercie, sto lat!