24,6% Poznaniaków zagłosowałoby na Krystynę Łybacką

dodano 2013-11-30 07:51 w kategorii: Wojewódzkie

Instytut Homo Homini na zlecenie Głosu Wielkopolskiego przeprowadził wśród poznaniaków sondaż na kogo zagłosowaliby do Parlamentu Europejskiego. Choć listy wyborcze poszczególne partie dopiero budują, to wielu pytanych wskazywało już liderów. Listę liderów otwiera obecny Marszałek Województwa Wielkopolskiego – Marek Woźniak (PO) na którego głos oddałoby 33,1% mieszkańców. Na drugim miejscu jest Posłanka SLD – Krystyna Łybacka, na którą głos oddałby co czwarty poznaniak (24,6% badanych). Tak wysoki wynik jest docenieniem aktywności Pani Poseł a jednocześnie dostrzeżeniem pracy Wielkopolskiego Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Kolejne miejsca w sondażu zajmują Konrad Szymański (PiS – 14,1%), Marek Siwiec (TR – 10,3%) i Andrzej Grzyb (PSL – 1,7%). Mimo, że Rada Wojewódzka SLD podczas ostatniego posiedzenia przyjęła uchwałę, która zakłada udział w wyborach do Parlamentu Europejskiego wszystkich Posłów na Sejm RP, członków wielkopolskiego Sojuszu oraz Radnych Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, to start Poseł Łybackiej nie jest pewny. Szef Wojewódzkich struktur SLD Wiesław Szczepański jest przekonany, że choć prawdziwym motorem listy byłaby Krystyna Łybacka to jej brak nie oznacza, że nie dostaniemy mandatu. Dobre nazwiska a takich mamy wiele to dobry wynik dla SLD -  mówi Wiesław Szczepański.