Prof. Senyszyn w Myślenicach

dodano 2013-11-27 13:13 w kategorii: Ludzie

25 listopada wiceprzewodnicząca SLD prof. Joanna Senyszyn odwiedziła Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach, gdzie wygłosiła wykład na temat funkcjonowania UE oraz jej instytucji.  Prof. Senyszyn podkreśliła rolę Parlamentu Europejskiego, jako jedynej demokratycznie wybieranego organu, reprezentującego ponad 500 mln obywateli z 28 krajów członkowskich. Zgodnie z Traktatem z Lizbony uprawnienia PE znacznie się zwiększyły. Umożliwiło to nieprzyjęcie w pierwszej wersji WRF na lata 2014-2020  i wprowadzenie wielu korzystnych poprawek. W zakceptowanym w listopadzie budżecie jest więcej środków na programy dla młodzieży oraz osób żyjących w ubóstwie, co umożliwi zmniejszenie ich liczby o 20 mln do 2020 r. Polska, wbrew obawom, otrzyma więcej środków niż w mijającym okresie. Łącznie ponad 105 mld euro. Ten niewątpliwy sukces jest zasługą lewicowych frakcji w PE.

Jeszcze przed wykładem, wicedyrektor szkoły, p. Justyna Jajko, oprowadziła wiceprzewodniczącą SLD po budynku. Popularny "Tytus" to nowoczesna i dobrze rozwijająca się placówka oświatowa, wykorzystująca współczesne technologie. Modernizacja szkoły jest finansowana ze środków unijnych. Eurodeputowana zachęcała uczniów do korzystania  z możliwości, które stwarza im współczesna szkoła. Na zakończenie, asystenci eurodeputowanej rozdali gadżety, w tym sławne "czerwone serduszka Joanny Senyszyn".  Po wykładzie dyrektor Jerzy Niedenthal zaprosił prof. Senyszyn na kameralne spotkanie z nauczycielami, podczas którego rozmawiano o karcie nauczyciela, rozwoju polskiego systemu oświaty i polityce.