Wenderlich: SLD ma 18%

dodano 2013-11-05 09:57 w kategorii: Kraj

Wicemarszałek Sejmu Jerzy Wenderlich skomentował dla Onetu ostatni sondaż poparcia dla partii politycznych przeprowadzony przez MillwardBrown. SLD uzyskał w nich wynik 9 proc. wynik. Polityk ujawnił, że jego partia posiada inne badania, które wskazują, że na Sojusz chce głosować 18 proc. badanych.

- Sondaże jak ptaki szybują po niebie. Ja znam zgoła inne, gdzie mamy 15, 18 proc. poparcia. Dziś jest ten sondaż, za chwilę będzie kolejnych sto innych – ocenia Wenderlich i przekonuje, że nie warto przywiązywać wagi do sondaży.

Zdaniem polityka, SLD nie wejdzie w koalicję z Twoim Ruchem i nie musi udowadniać swojej otwartości na inne organizacje. - Przecież my działamy razem. Na kongresie udowodniliśmy, że potrafimy połączyć siły zapraszając około 70 rozmaitych stowarzyszeń – przekonuje wicemarszałek Sejmu.

W ocenie Wenderlicha próba "wepchnięcia" Sojuszu w ramiona Twojego Ruchu jest w istocie propozycją "by SLD wystąpił jako psychoanalityk i położył pacjenta na kozetce". – Palikot raz mówi, że jest czerwonym kapturkiem, a innym razem wilkiem i ma wyraźnie kłopoty z tożsamością – mówi poseł.

Wenderlich stanowczo zaprzecza, że pomiędzy Leszkiem Millerem a Januszem Palikotem istnieje spór personalny, który nie pozwala na połączenie obu lewicowych partii. - W pytaniu zawarta jest sugestia, że istnieje jakiś spór między tym pajacem z Biłgoraja, a Leszkiem Millerem. Leszek Miller nie wchodzi w żadne spory. Wręcz odwrotnie, to człowiek dialogu i gdzie nie pojawi się w Polsce, za takiego jest uznawany – podkreśla Wenderlich w komentarzu dla Onetu.

Wczoraj przedstawiono wyniki sondażu MillwardBrown dla "Faktów" TVN. Na partię Jarosława Kaczyńskiego chce głosować 35 procent ankietowanych, na drugim miejscu z 27-procentowym poparciem uplasowałaby się Platforma Obywatelska.

Do Sejmu dostałby się jeszcze Sojusz Lewicy Demokratycznej (z 9-procentowym poparciem), Twój Ruch (7 proc. poparcia) i Nowa Prawica Janusza Korwin-Mikkego, na którą głosować chce 5 proc. ankietowanych.

źródło: www.onet.pl