Kohut: Na Dzień Kobiet, zamiast kwiatka, prawo antyprzemocowe w całej UE!

Drogie Panie, Dziewczyny, walczę o Wasze prawa w Parlamencie Europejskim.

Co trzecia kobieta w Unii doświadczyła przemocy seksualnej, bądź fizycznej. 62 miliony Europejek! To prawie dwa razy tyle, ile jest wszystkich mieszkańców Polski. Dlatego zabrałem się za prawo antyprzemocowe!

Jestem autorem przyjętego przez Parlament Europejski raportu wzywającego do przyjęcia Konwencji antyprzemocowej (Stambulskiej) przez całą Unię. Konwencja to najefektywniejsze narzędzie do zwalczania i zapobiegania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej. Nakłada ona konkretne zobowiązania na państwa w tym obszarze.

Czemu to takie ważne? Musimy mieć gwarancję, że żaden PiS--owiec nie wysadzi pewnego dnia w powietrze prawa, które chroni mieszkanki Polski przed przemocą. Prawa dzięki, któremu nie obowiązują kremlowskie standardy takie jak np. że pierwsze pobicie nie jest klasyfikowane jako przemoc. Konwencja działa, mimo, że czasem jest niewidoczna. Dzięki dołączeniu całej Unii do Konwencji, mamy gwarancję, że póki jesteśmy we wspólnocie europejskiej, to prawo antyprzemocowe będzie w Polsce obowiązywać. Sprawa jest ważna, ponieważ w ten sposób zapewnimy wyższy standard ochrony przed przemocą dla ukraińskich uchodź-czyń. Wciąż dwa państwa graniczące z Ukrainą - Węgry i Słowacja nie ratyfikowały Konwencji. Możemy rozciągnąć parasol ochronny nad nimi na poziomie unijnym!

4 konkrety z mojego raportu

Po pierwsze, wezwanie do przyjęcia Konwencji Stambulskiej przez UE, a także do zapewnienia wsparcia finansowanego, psychologicznego i do dostępu do mieszkań socjalnych dla osób doświadczonych przemocą. Po drugie, wezwanie o dostęp do bezpiecznej i legalnej aborcji i o dostęp do edukacji seksualnej, a także do antykoncepcji. Wybór w rękach kobiet. Moim priorytetem było zamieszczone w raporcie wezwanie do zapewnienia efektywnego i długoletniego finansowania organizacji zajmujących się prawami kobiet, w tym poprzez istniejący Program Obywatele, Prawa i Wartości. Po Waszej stronie! Jestem feministą. Regularnie uczestniczę w debatach w Parlamencie Europejskim dotyczących przemocy wobec kobiet. Uważam, że mężczyźni po stronie libe-ralno-lewicowej powinni się bardziej angażować w ten temat. W imię ochrony ich matek, córek, wnuczek i sióstr. To opiekuńczość i równość są sednem prawdziwej męskości. Czas na Konwencję Stambulską w całej Unii!

Łukasz Kohut, eurodeputowany

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!