Sukces programu In Vitro w Radomiu!

Nowa Lewica w Radomiu ma powody do dumy!mazowiecki program in vitro 2 jpg a 2022 11 25 13 17 52 UTC

Jako  Nowa Lewica  w Radomiu  jesteśmy  dumni  z   naszego projektu  pod  nazwą  „ In vitro dla Radomia- leczenie  bezpłodności ,  metodą zapłodnienia pozaustrojowego”, który  został złożony  do Budżetu Obywatelskiego z inicjatywy Patryka Fajdka oraz Edyty  Malec-Ćwiek - członków Zarządu Nowej Lewicy w Radomiu, a  następnie  uzyskał  aprobatę  mieszkańców  Radomia.

5 utrzymanych ciąż to efekt pierwszych zabiegów in vitro, realizowanych w ramach programu "In Vitro dla Radomia", dzięki któremu radomianie mogli ubiegać się o dofinansowanie leczenia niepłodności tą właśnie metodą.

Trzymamy  kciuki  za  to,  aby wkrótce  na świecie,  szczęśliwie   pojawili  się   najmłodsi  radomianie. To  daje  nam  pewność, że   nasze działania  były  słuszne i dodają dużo energii do działania  oraz  są one bardzo  potrzebne naszym  mieszkańcom.

Dumą  napawa  nas  również   fakt ,że program   będzie  kontynuowany  także w  2023roku, tym  razem  będzie  finansowany  z  budżetu  miasta w wysokości 300 tys. zł i to  dzięki inicjatywie Nowej Lewicy, gdyż  radni  Radomia  widząc  sukces   tego  programu, postanowili  przedłużyć  jego  finansowanie  z  budżetu  miasta na   cały  2023 rok. Będzie  mogło z  niego  skorzystać  następne  25  par.

Jak napisało z kolei na Twitterze Stowarzyszenie "Nasz Bocian", odpowiadające za realizację części zabiegów: "Gratulacje dla par, które skorzystały z programu "In Vitro dla Radomia" i spodziewają się narodzin potomstwa! Lewica -  dziękujemy za walkę o ten program, to dzięki Wam możliwe są tak piękne momenty! Trzymamy kciuki za szczęśliwe rozwiązania!"

Liczymy  na  to ,że  po  wygranych  przez  opozycję  wyborach i  odsunięciu  PiS  od  władzy,  program  "In  Vitro"  będzie  finansowany  z  budżetu  państwa.

Poniżej zamieszczamy artykuł, który ukazał się na portalu "Co Za Dzień" redaktora Łukasza  Kościelniaka na  ten  temat: → TUTAJ!

[Opr. Jolanta Luty,PF,AL]

Radom, dnia 20 lutego 2023r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!