Apelujemy do prokuratora generalnego o objęcie szczególnym nadzorem postępowań ws. pedofilii

dodano 2013-10-04 13:00 w kategorii: Ludzie

W związku z ujawnionymi ostatnio przypadkami pedofilii wśród polskich księży, chodzi m.in. o ściganego listem gończym przez Interpol ks. Wojciecha Gila, który miał się dopuścić czynów pedofilskich wobec trójki dzieci na Dominikanie, byłego już ks. Jacka S., na którym ciąży 17 zarzutów, czy proboszcza parafii na warszawskim Tarchominie Grzegorza K., skazanego nieprawomocnie w związku z "innymi czynnościami seksualnymi" wobec nieletniego. Sojusz zaapelował dziś do prokuratora generalnego Andrzeja Seremeta, aby objął szczególnym nadzorem postępowania dot. aktów pedofilii. SLD chce też, by premier i minister pracy reagowali w przypadkach pedofilii, a nie "schylali głowę przed episkopatem".
Sekretarz generalny SLD Krzysztof Gawkowski nazwał zjawisko pedofilii "gangreną". Apelujemy do prokuratora generalnego, aby wszystkie postępowania dotyczące aktów pedofilii objął szczególnym nadzorem. Z machiną kościelną pojedyncza osoba sobie nie poradzi, jeśli nie będzie pomocy państwa, ze strony prokuratury i innych instytucji". Sekretarz Gawkowski zapowiedział, że SLD przygotuje pakiet zmian w prawie, które zakładają m.in. wprowadzenie edukacji katechetycznej i testów psychologicznych dla księży. "W seminariach duchownych powinny zostać też wprowadzone specjalne zajęcia, które będą dawały możliwość rozpoznawania przypadków wskazujących na to, że ktoś może działać niezgodnie z przepisami" - powiedział Gawkowski.
SLD uruchomi czerwoną linię interwencyjną, na którą będzie można zgłaszać wszelkie przypadki pedofilii – podkreślił sekretarz Gawkowski. Powinny też zostać powołane centra aktywizacji kryzysowej, które pomagałyby ofiarom pedofilii i oferowały im pomoc psychologiczną.
"Oczekujemy interwencji ze strony polskiego rządu - premiera Donalda Tuska, ministra pracy Władysława Kosiniaka-Kamysza, to oni powinni dzisiaj reagować, a nie biernie się przyglądać i de facto schylać głowę przed episkopatem, definitywnie podkreślając, że się nic nie stało" - mówił Gawkowski.

Poseł Dariusz Joński przypomniał, że od kilku tygodni słychać o kolejnych przypadkach pedofilii w polskim kościele. "Kolejne dzieci padają ofiarą księży-pedofilów, ilość z którą mamy do czynienia jest przerażająca. Z jednej strony mamy do czynienia z bezbronnym dzieckiem, a z drugiej strony z ogromną, bogatą machiną, jaką jest Stolica Apostolska. Dziecko nie ma szans" - mówił rzecznik Joński.

Jak ocenił, potrzebne są ogromne pieniądze na leczenie ofiar pedofilów. "Oczekujemy, ale też żądamy od polskiego Kościoła, aby zapłacił ofiarom księży-pedofilów, nie spoczniemy, dopóki polski Kościół za to nie zapłaci".