Poseł Cezary Olejniczak na Powiatowych Dożynkach w Łowickiem 2013

dodano 2013-09-16 12:37 w kategorii: Powiatowe

Tegoroczne Powiatowe Dożynki w Łowickiem odbyły się w niedzielę 15 września b.r. na obiekcie sportowym w Bielawach. Tradycyjnie, podczas dożynek, nie mogło zabraknąć konkursu wieńców dożynkowych. W ocenie jury najpiękniejszy wieniec dożynkowy Gminy Bielawy wykonały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Waliszewa – rodzinnej miejscowości posła. Powiatowe Święto Plonów było okazją do wręczenia wyróżnień rolnikom i hodowcom, którzy dzięki swojej pracy i zaangażowaniu osiągnęli w tym roku wysokie wyniki produkcyjne. Część artystyczną obchodów powiatowych dożynek wypełniły występy zespołów ludowych i folklorystycznych. Wystąpiły m.in. Boczki Chełmońskie.

Wyśmienita zabawa przy akompaniamencie muzyki zaproszonych kapel udzieliła się gościom, którzy wspólnie z muzykami tańczyli i śpiewali nawet po oficjalnym zakończeniu obchodów. W czasie części oficjalnej przez kilka minut padał deszcz. Jednak nie zepsuł on humoru świętującym rolnikom oraz wszystkim przybyłym na tą uroczystość uczestnikom. Goście odwiedzający tegoroczne łowickie dożynki powiatowe  mogli wziąć udział w wielu przygotowanych na tą okoliczność atrakcjach.

Uroczystości dożynkowe były również okazją do zorganizowania dużego kiermaszu, na którym swoje wyroby prezentowali lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, producenci, twórcy ludowi oraz przedsiębiorcy. Rodzinna wieś posła Olejniczaka  również zaprezentowała swoje stoisko.  Doskonała współpraca członków Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Waliszew i Okolic, którego Prezesem jest poseł Olejniczak,  Pań z Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Waliszewa,  do których należą zarówno mama jak i małżonka posła oraz Druhów z Ochotniczej Straży Pożarnej ze Starego Waliszewa, którym również prezesuje poseł okazała się strzałem w dziesiątkę. Przepyszne regionalne wypieki pań z Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Waliszewa, przemiła atmosfera panująca  na stoisku przyciągnęła mnóstwo smakoszy i degustatorów domowych wypieków. „Wszystkim rolnikom, hodowcom, gościom serdecznie dziękuje za przybycie, wspólną zabawę i miłą atmosferę. Swoją obecnością nadaliście temu świętu wyjątkowego charakteru.” mówił poseł Olejniczak w rozmowach z uczestnikami dożynek przy stoisku swojej rodzinnej miejscowości.