Laury Forum: Józef Oleksy z Nagrodą Specjalną

dodano 2013-09-06 11:26 w kategorii: Ludzie

Nagrodę Specjalną otrzymał Józef Oleksy, firmą Roku 2012 został Bank Zachodni WBK S. A., nagroda im. Stanisława Vincenza za popularyzację Europy Środkowowschodniej powędrowała do słowackiej pisarki, kiedyś aktorki i ambasador Magdy Vášáryovej, a za walkę o sprawiedliwość doceniono Helsińską Fundację Praw Człowieka: tak, wieczorną, uroczystą galą (jednym z prowadzących był Piotr Kraśko) rozdania nagród, zakończył się pierwszy dzień XXIII Forum Ekonomicznego w Krynicy.

Rada Programowa Forum Ekonomicznego w Krynicy wczoraj (3 września) rano nagrodziła tytułem Człowieka Roku Roberta Fico, premiera Słowacji, a wieczorem przyszedł czas na kolejne wyróżnienia. Rada co roku, na specjalnej gali nagradza wybitne osoby, firmy oraz instytucje, przyznając nagrody za osiągnięcia w poprzednim roku kalendarzowym w kategoriach: Firma Roku, Nowa Kultura Nowej Europy i Organizacja Pozarządowa Roku.

Statuetkę za dokonania w dziedzinie kultury wręczono byłej słowackiej aktorce, potem ambasador tego kraju, dziś pisarce Magdzie Vášáryovej. Biegłe władająca podobno aż dziesięcioma językami obcymi Vášáryova jako aktorka występowała w filmach i Teatrze Narodowym w Bratysławie. Jest też autorką m.in. zbioru esejów o rodzinnej Bańskiej Szczawnicy, a w 2008 wydała „Polnočný sused”: książkę o Polsce i relacjach słowacko-polskich. W lipcu 2010 została odznaczona przez ministra kultury Bogdana Zdrojewskiego Złotym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis za popularyzowanie kultury Europy Środkowowschodniej oraz poruszanie w swej twórczości trudnych galicyjskich zagadnień.

Nagrodę, ufundowaną przez Radę Miasta Krakowa, wręczyli jej wczoraj przewodniczący Rady Miasta Krakowa, Bogusław Kośmider oraz profesor Jacek Purchla, dyrektor Międzynarodowego Centrum Kultury.
- Dzięki Pani ten kawałek Europy staje się piękniejszy – powiedział Kośmider.
- Dziękuję, ale jako słowacka dama nie mogę powiedzieć, że jestem wzruszona, bo w tym języku znaczy to coś zupełnie innego niż po polsku – żartowała nagrodzona.

Statuetkę dla Firmy Roku 2012 wręczali minister i wiceminister gospodarki, czyli Janusz Piechociński i Janusz Steinhoff. Odebrał ją Mateusz Morawiecki, prezes Banku Zachodniego WBK S. A., który to bank ma ok. tysiąca placówek i ponad 3,5 mln klientów. W pierwszej połowie 2013 roku skoncentrowany zysk netto wyniósł 793 mln zł a dochody wzrosły prawie o 7 procent. To jeden z największych polskich banków.

– Banki to kluczowe organy gospodarczego krwiobiegu, dlatego od ich stabilności i zasad, na których funkcjonują, tak wiele zależy – komplementował laureata minister Piechociński. - Życzę temu Forum i jego twórcy Zygmuntowi Berdychowskiemu, żeby już wkrótce przejęło forum w Davos – powiedział szczęśliwy prezes Morawiecki.

Organizacją Pozarządową Roku 2012 została Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Fundacja prowadzi szeroki program, edukuje społeczeństwo w zakresie ochrony praw człowieka. Monitoruje też działalność rozmaitych instytucji, od których zależy poziom praworządności w Polsce oraz działa na rzecz ochrony praw jednostki m.in. poprzez prowadzenie ważnych spraw sądowych.

Nagrodę specjalną XXIII Forum Ekonomicznego w Krynicy otrzymał z rąk swego przyjaciela Güntera Verheugena, byłego komisarza Unii Europejskiej ds. Rozszerzenia oraz prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego sądeczanin, polityk i wykładowca Józef Oleksy. Ogłoszenie tej decyzji sprowokowało największe tego wieczoru brawa, porównywane z tymi, jakie dostała uświetniająca Galę orkiestra, gdy z towarzyszeniem jazzmanów zagrała utwór rockowej grupy White Stripes „Seven Nation Army”. – O wielu politykach można powiedzieć że są nudni, ale nigdy tak nie powiedziałbym o moim przyjacielu Józefie, polskim patriocie, który zawsze jest pełen pasji – powiedział Verheugen. Oleksy może i był wzruszony, ale ukrył to za pomocą swojej słynnej już tajnej broni, czyli poczucia humoru: -To miłe, że prezydent Majchrowski w swej laudacji nazwał mnie przed chwilą lewicowym politykiem średnio-starszego pokolenia (aluzja do legendarnej już wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego - przyp. red.). Określenie „Nagroda Specjalna” też daje mi szerokie pole do interpretacji. Pamiętam, kiedy w sejmie, tym kontraktowym jeszcze, razem z Zygmuntem Berdychowskim zastanawialiśmy się na tym, co moglibyśmy zrobić dobrego dla tej ziemi, dla Sądecczyzny. Wtedy właśnie wymyśliliśmy coś, co potem Berdychowski skutecznie zrealizował, czyli Forum w Krynicy. Davos się do tego miejsca nie umywa – powiedział były premier.

Autor: BOS
źródło: sadeczanin.info