Poseł Piotr Chmielowski chce wstąpić do KP SLD

dodano 2013-09-05 16:29 w kategorii: Kraj

Dziś na konferencji prasowej były poseł Ruchu Palikota zadeklarował chęć przystąpienia do KP SLD ponieważ chce pracować "w nowym, dobrym teamie, który da mu nową siłę, nowe wyzwania i z którym mógłby w przyszłości osiągnąć sukces" – mówił  Chmielowski.  Jest - zarówno w Sejmie, jak i w regionie rybnickim, skąd kandydował - jednym z najaktywniejszych posłów. "Bardzo szeroko działam w wielu różnych akcjach i projektach, które są z jednej strony ponadpartyjne, z drugiej - silnie lewicowe" – zapewniał Chmielowski.

Jego działalność jednak nie znalazła uznania w oczach dawnych partyjnych kolegów. "Nie do zniesienia jest sytuacja, w której szeregowy poseł odnosi sukcesy i zamiast dostać chociażby pochwałę, dostaje połajanki. To spotkało mnie wtedy, kiedy zostałem "posłem roku” komisji zdrowia. Wtedy wprost nazwano to „gwiazdorzeniem" - powiedział Chmielowski. "Brak dialogu, sekowanie, strofowanie" - opisywał sposób traktowania go w klubie RP. Skrytykował też sposób działania Ruchu Palikota. "Nie można pracować dalej w tego typu środowisku, nie można uczestniczyć wyłącznie w happeningach, nie można się wyłącznie zajmować marihuaną, czy różnego rodzaju antyklerykalnymi wyskokami. Można oczywiście walczyć o świeckie państwo, ale nie tymi metodami" - ocenił poseł Chmielowski

Poseł Joński zapowiedział, że decyzja o przyjęciu nowego posła do klubu SLD ma zapaść w przyszłym tygodniu na posiedzeniu klubu. Poseł Piotr Chmielowski ma 48 lat jest absolwentem Politechniki Śląskiej Wydziału Mechaniczno-Technologicznego mandat poselski uzyskał w okręgu rybnickim otrzymując 9925 głosów.