SLD chce powołać komisję śledczą ds. Amber Gold

dodano 2012-08-13 11:46 w kategorii: Ludzie

SLD chce powołać komisję śledczą ds. działania organów państwowych przy sprawie Amber Gold.

Leszek Miller powiedział, że taka komisja ma zbadać działanie organów państwowych, sądów i prokuratury w sprawie upadłego już parabanku Amber Gold. Nie ma przy tym zastępować działania prokuratury. Głównym pytaniem, na które ma odpowiedzieć komisja to czy istnieje błąd systemowy - powiedział na konferencji prasowej w Sejmie Przewodniczący SLD.

Dziennikarze dopytywali też o sprawę Michała Tuska i jego powiązań z firmą Amber Gold. Chodzi o doniesienia tygodnika Wprost, jakby młody Tusk miał dostarczać poufne informacje do OTL Express. Moim rywalem politycznym jest Donald Tusk i jego partia, a nie Michał Tusk. Moja partia polityczna walczy z Platformą Obywatelską, a nie z rodziną Tuska - odpowiedział Miller.

Natomiast jeśli są jakieś niejasności co do postępowania to należy to zbadać. Nie będziemy czynić z tego orężu w walce politycznej. Chętnie byśmy się dowiedzieli czy ABW dostarczała stosowne informacje premierowi i czy były one przedmiotem oceny czy też nie - dodał Miller.

Wojciech Szewko, były podsekretarz stanu, ekspert ds. nauki i stosunków międzynarodowych dodał podczas konferencji, że  komisja śledcza może, zgodnie z konstytucją, zająć się nadzorem jednej władzy nad inną. Po to właśnie są zapisy o komisjach. Widać, że wymiar sprawiedliwości nie radzi sobie z tą konkretną sprawą  - dodał Szewko.