Książki z biblioteczki liderów PE - czyli co czytać w wakacje?

dodano 2013-07-23 09:06 w kategorii: Ludzie

Lato to najlepszy okres na oddanie się nieskrępowanemu czytaniu książek. By tradycji stało się zadość, również w tym roku poprosiliśmy liderów Parlamentu Europejskiego o wskazówki. Od Europy w 1913 r., przez Josepha Stiglitza, globalizację, Afrykę, optymizm, książki naukowe, aż po te nieco mniej poważne – nasza biblioteczka zaczyna pomału się rozrastać. Sprawdź naszą listę, a może znajdziesz coś dla siebie!

Martin Schulz, przewodniczący Parlamentu Europejskiego
"1913: Der Sommer des Jahrhunderts“, Florian Illies

To książka, która odniosła wielki sukces w Niemczech. W niezwykły sposób ukazuje współpracę między narodami i osobistościami europejskiego świata nauki, kultury, polityki, sztuki i sportu w 1913 r. Okazuje się, że to były podobne czasy do tych obecnych, nikt jednak nie spodziewał się, co wydarzy się rok później. Powieść Illiesa przypomina nam jak bogata w kulturę może być Europa, gdy przeważy chęć współpracy, otwartość i tolerancja, podkreśla kruchość tego stanu i pokazuje dlaczego musimy włożyć tyle wysiłku, by go chronić i rozpowszechniać, także poprzez istniejące dziś wspólnotowe instytucje.

Joseph Daul, lider EPP (Europejska Partia Ludowa)
"Globalizacja”, Joseph Stiglitz

Wakacje spędzę na rodzinnej farmie w Alzacji. Potrzebuję wrócić na chwilę na swoją ziemię i do swoich zwierząt, poznać nowych ludzi i być na bieżąco z wydarzeniami lokalnej społeczności. Od 8 rano aż do zmierzchu całkowicie pochłaniać mnie będzie praca, nie będę więc miał zbyt wiele czasu na książki. Jeśli jednak uda się go trochę znaleźć, chciałbym przeczytać "Globalizację” Josepha Stiglitza.

Hannes Swoboda, szef S&D (Socjaldemokraci)
"L'equation africaine", Yasmina Khadra

Książka, którą planuję przeczytać w wakacje to "L'equation africaine"Yasminy Khadry, czyli ukrywającego się pod pseudonimem algierskiego pisarza Mohammeda Moulessehoula, doskonale przedstawiającego głębię innych kultur, szczegółowo opisując arabskie i afrykańskie społeczności. Lubię łączyć zagraniczne podróże z czytaniem o kulturze odwiedzanych miejsc, dzięki czemu mogę poznać życie mieszkańców. Powieści Khadry są bardzo pomocne.

Guy Verhofstadt, przewodniczący ALDE (Liberałowie i Demokraci)
"Stoner”, John Edward Williams

Chciałbym polecić powieść "Stoner” amerykańskiego autora - Johna Edwarda Williamsa. To zapomniane dzieło, napisane w 1965 r. dopiero dziś zaczyna skupiać uwagę czytelników dzięki wznowieniu druku. Historia i sylwetka głównego bohatera zdają się być zupełnie zwyczajne, ale książka jest po prostu piękna.

Martin Callanan, lider ECR (Europejscy Konserwatyści i Reformatorzy)
"The Rational Optimist: How Prosperity Evolves”, Matt Ridley

Zamierzam przeczytać "The Rational Optimist' Matta Ridleya - książkę ukazującą losy kolejnych generacji, cieszących się coraz wyższym standardem, kontrastującą te fakty z naszym poczuciem nadchodzącej i nieuniknionej katastrofalnej przyszłości. Ridley spogląda na życie i wydarzenia optymistycznie, podkreślając, że to rozwój człowieka i zmiany są kluczem do pokonania wszelkich trudności.

Gabriele Zimmer, szefowa GUE/NGL (Zjednoczona Lewica Europejska - Nordycka Zielona Lewica)
"Weiskerns Nachlass”, Christoph Hein

Lista moich książek do przeczytania w wakacje jest dość długa. Między nimi znajduje się powieść Christopha Heina "Weiskerns Nachlass”. Opowiada o wykładowcy instytutu kultury w Lipsku, typowym akademiku, który nie ma nadziei na przyszłość, nie jest w stanie utrzymać narzuconych przez siebie standardów nauczania, wywalczyć grantu naukowego czy szans na publikację. Lubię Heina, jednego z najbardziej krytycznych pisarzy dawnego NRD, który do dziś pozostał wierny swoim ideałom. "Weiskerns Nachlass” nawiązuje do dzisiejszych problemów: oszustw, akademickiej niepewności, cięć na uczelniach, czy zagadnienia sprawiedliwości podatkowej.

Francesco Enrico Speroni, współprzewodniczący EFD (Europa Wolności i Demokracji)
"Il Pretore di Cuvio”, Piero Chiara

Najlepsze, lekkie i zarazem interesujące letnie lektury, to dzieła Piero Chiary. Jeśli miałbym wybrać jedną książkę, byłaby to "Il Pretore di Cuvio”.