Stanowisko Rady Krajowej FMS ws. uboju rytualnego

dodano 2013-07-12 08:19 w kategorii: Kraj

Jako Federacja Młodych Socjaldemokratów zdecydowanie sprzeciwiamy się ubojowi rytualnemu zwierząt! Rolą nowoczesnego państwa jest wyznaczania granic praktykom religijnym, zwłaszcza jeśli te uderzają w prawa człowieka czy prawa zwierząt.

Uważamy, że argument o korzyściach ekonomicznych wynikających z eksportu mięsa pochodzącego z uboju rytualnego jest pod względem etycznym na takim samym poziomie jak sprzedaż broni reżimom łamiącym prawa człowieka. Żadne ekonomiczne aspekty nie mogą usprawiedliwiać zabijania zwierząt.
Jako socjaldemokraci szanujemy ludzi innych wyznań i narodowości oraz uważamy, że praktykowane przez nich obyczaje i wierzenia powinny podlegać możliwie daleko posuniętej ochronie prawnej. Jednocześnie musimy pamiętać, że nikt nie może domagać się szczególnych uprawnień do krzywdzenia zarówno innych ludzi, jak i zdolnych do odczuwania bólu i cierpień zwierząt jedynie ze względu na własne przeświadczenia religijne, obyczaje lub historię.

Przedstawiciele Federacji Młodych Socjaldemokratów wzięli również udział w manifestacji przeciwko ubojowi rytualnemu, która odbyła się w dniu dzisiejszym pod Ministerstwem Rolnictwa.

Z poważaniem,

Grzegorz Gruchalski