PiS proponuje zmianę Konstytucji. „Małpie brzytwy się nie daje”

Demokracja ma swoje wymogi, zasady oraz ideały. O tym mówił prezydent Joe Biden w Warszawie. W sprawie zmiany Konstytucji nie ufam PiS-owi, małpie brzytwy się nie daje. Możemy zagłosować za jakąś zmianą, ale po ogłoszeniu wyników może się okazać, że głosowaliśmy za czymś innym.

Przypomnę, że w 2016 r. w Sali Kolumnowej zebrano się bez posłów opozycji i przyjęto min. budżet. Kiedy pracowaliśmy nad specustawą o uchodźcach z Ukrainy, to wrzucono tam poprawkę dotyczącą o bezkarności. Ale nie w sprawie Ukrainy, ale w sprawie np. pandemii.

Zmiany, które chce wprowadzić PiS są w ogóle niepotrzebne. Jeżeli chodzi o konfiskatę majątków oligarchów, to można ją przeprowadzić na podstawie decyzji Rady Europejskiej 2014/145. Zgodnie z nią można je w tej chwili zamrozić i na drodze sądowej te majątki skonfiskować.

Dalej jest zasada długu publicznego. Zgodnie z raportem NIK z 22 lipca 2021 r. 224 mld złotych zostało wydane poza tą zasadą. Mowa tu o obligacjach Polskiego Funduszu Rozwoju oraz Banku Rozwoju Krajowego przeznaczonych na walkę ze skutkami COVID-19. Skoro wydano 224 mld poza tą zasadą, to znaczy, że można to robić.

Jeżeli pan Kaczyński mówi, że kto będzie przeciwko temu głosował to jest złym człowiekiem, to uprzejmie informuję prezesa PiS, iż jestem tym najgorszym człowiekiem.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu
Gazeta.pl, 30 marca 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!