SLD: żądamy ukarania winnych tragicznej śmierci Barbary Blidy

dodano 2012-04-25 14:17 w kategorii: Ludzie

- Barbara Blida jest tragicznym przykładem funkcjonowania mechanizmów IV RP , państwa represyjnego i opresyjnego, państwa aresztów wydobywczych i łomotu do drzwi o 6 rano -  mówił w środę  szef Sojuszu Leszek Miller. I dodał: - Ci, którzy powinni ponieść konsekwencje tamtych wydarzeń, jak w najlepsze prowadzą działalność polityczną, nie czują się za nic odpowiedzialni i nie ukrywają, że chcieliby, aby mechanizmy IV RP wróciły znów do naszej rzeczywistości.

W piątą rocznicę śmierci Barbary Blidy SLD ponownie zaapelował do parlamentarzystów Platformy Obywatelskiej o podpisanie wnioski o Trybunał Stanu dla Jarosława Kaczyńskiego i Zbigniewa Ziobry.

- Jeżeli nie złożymy tych wniosków i nie odbędzie się procedura odpowiedzialności konstytucyjnej, to nie będziemy mieli standardów postępowania najwyższych urzędników państwowych, przedstawicieli państwa polskiego w zgodzie z konstytucją  - przekonywał Ryszard Kalisz, szef sejmowej Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka, który w poprzedniej kadencji kierował komisją śledczą badającą okoliczności śmierci Barbary Blidy.

Kalisz  przypomniał, że wnioski o Trybunał Stanu dla Kaczyńskiego i Ziobry są gotowe i czekają na rozpatrzenie od ubiegłej kadencji. Do ich złożenia w Sejmie potrzeba jednak 115 podpisów, więc liczący 26 posłów klub Sojuszu nie jest w stanie zrobić tego samodzielnie. Dlatego Kalisz zaapelował do posłów PO o złożenie podpisów. "Apelujemy do PO, aby jednakże umożliwiła złożenie wstępnego wniosku do TS o pociągnięcie do odpowiedzialności konstytucyjnej Jarosława Kaczyńskiego i Zbigniewa Ziobry" - zaznaczył Kalisz.