SLD rośnie w siłę - nowy sondaż

dodano 2013-06-26 15:11 w kategorii: Informacje

Według najnowszego sondażu poparcia partii politycznych zrealizowanego przez  Homo Homini dla Wirtualnej Polski, Sojusz Lewicy Demokratycznej zyskuje poparcie wyborców. Partia Leszka Millera cieszy się już  16 % poparciem, co daje trzecie miejsce w rankingu.

Gdyby wybory parlamentarne odbywałyby się pod koniec czerwca na Prawo i Sprawiedliwość zagłosowałoby 32 % Polaków. Partię Donalda Tuska wybrałoby 27 % ankietowanych. Do Sejmu dostałyby się także Polskie Stronnictwo Ludowe z 7 % wynikiem  oraz Solidarna Polska z 5 % poparciem. Poza parlamentem znalazłby się Ruch Palikota, na które chce głosować tylko 3 proc. Polaków.

Sondaż dla Wirtualnej Polski został przeprowadzony 26 czerwca. Badanie preferencji politycznych prowadzone jest metodą telefonicznych, standaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych wspomaganych komputerowo (CATI - Computer Aided Telephone Interview) na próbie losowo-kwotowej stanowiącej liczebną reprezentację cech demograficznych dla ogółu pełnoletnich mieszkańców Polski z zachowaniem rozkładów terytorialnych (dane wg GUS).