Krzysztof Gawkowski dziś w poselskiej trasie

Wraz z działaczkami Młodej Lewicy Oliwią Pieńczewską i Anną Kosmalą oraz dyrektorką biura poselskiego Ewą Sypniewską i asystentką Aleksandrą Dybałą, poseł Krzysztof Gawkowski przemierzył dziś wyznaczoną trasę w swoim okręgu wyborczym nr 4. Najpierw odbyła się konferencja prasowa przed wejściem do Solanek w Inowrocławiu.

Inowrocław jako jeden z prężniejszych ośrodków uzdrowiskowych stał się miejscem przedstawienia dziennikarzom programu Lewicy w części „OPIEKA”, wynikającego z „Recepty dla Polski”. To zestaw zadań, jakie Lewica proponuje podjąć lub sama zrealizuje, jeśli przejmie władzę. Sprzyjające warunki do wykonania tych zadań zapewnić mogą środki finansowe z europejskiego funduszu odbudowy, które Lewica wynegocjowała podczas konsultacji z PiS do Krajowego Planu Odbudowy.

W zakresie opieki zawarto następujące zadania programowe:

• miejsca w żłobku dla każdego dziecka, które tego potrzebuje. Dziś tylko ¼ dzieci ma do nich dostęp. Mało kogo stać, by płacić za to tysiące złotych. We współpracy z samorządami zamierzamy stworzyć 200 tysięcy nowych miejsc w ciągu 4 lat.
  • podwyższenie wszystkich świadczeń na dzieci. W tym dla samotnych matek i ojców i rodziców z dziećmi chorymi, w trakcie rehabilitacji lub z niepełnosprawnością.
  • realne i odczuwalne wsparcie osób z niepełnosprawnościami, tj. asystent osobisty, urlopy wytchnieniowe dla opiekunów i tak bardzo potrzebne mieszkania wspomagane, by osoby z niepełnosprawnościami mogły być niezależne.
  • Pakiet Zdrowego Seniora, a taki sprzęt, jak: pulsoksymetr, ciśnieniomierz, glukometr, potrzebny każdemu seniorowi, od państwa za darmo i na własność.
  • najwyżej miesiąc w kolejce do sanatorium. Dziś seniorzy czekają od 18 do 26 miesięcy na miejsce w sanatorium.
  • w Polsce musi powstać kompleksowy program dziennych domów opieki, w których seniorki i seniorzy otrzymają niezbędną opiekę, ale przede wszystkim towarzystwo, rozrywkę i wsparcie. Aż 1/3 seniorów powyżej 75 roku życia mieszka samotnie, a połowa osób powyżej 85 roku życia ma objawy depresji.

inowroclaw solanki  markowice

Podczas konferencji prasowej, poseł poinformował, iż wystąpił o dodatkowe pieniądze dla inowrocławskich sanatoriów i placówek opiekuńczych.

Inowrocław to jeden z najważniejszych na mapie Polski ośrodków sanatoryjnych, do którego w czasie sezonu przyjeżdża kilkadziesiąt tysięcy osób z całego kraju. W związku z tym zwróciłem się do ministra Waldemara Budy z Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej o dodatkowe środki w wysokości 50 mln zł zarówno dla miejskich, jak i państwowych sanatoriów w Inowrocławiu, z przeznaczeniem na doposażenie i remonty.

Podobną prośbę złożyłem w sprawie domów opieki w Inowrocławiu i Bydgoszczy. Zależy nam, aby pieniądze z funduszu odbudowy, które niedługo będą dzielone, zostały przekazane również na mniejsze, ale równie ważne inwestycje – poinformował dziennikarzy poseł Krzysztof Gawkowski.

Dalej trasa poselska wiodła na wyznaczonych odcinkach:

trasa  wenecja waskotorowka

Opr. nim, 2 lipca 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!